Forum > i30 GD
Dwustopniowy pedał gazu - tempomat + zwiększenie mocy?
carsik:
--- Cytat: i30COMFORT w 31 Styczeń 2022, 07:46:43 ---No taki ze mnie geniusz :) po prostu myślałem że ten drugi stopień jest tylko to wyłączenia tempomatu. Nie sądziłem że jak się wciśnie za ten stopień to jeszcze pracuje przepustnica.
I obstawiam że jest więcej takich geniuszy jak ja :)
Weuek - ja też na codzień nie używam. Ale w krytycznych momentach wolę wiedzieć że jest więcej pod pedałem niż mniej
--- Koniec cytatu ---
1. To nie było do Ciebie tylko do tego zo wkleiłeś. No chyba, że to Ty popełniłeś ten tekst.
2. Dzisiaj rano potwierdziłem dla pewności, pedał dno nic nie robi z tempomatem, przećwiczyłem kilka razy na 5 i 6 biegu.
3. Halo, halo a co tu ma do rzeczy przepustnica, to diesel jest.
piotr_zaw:
--- Cytat: carsik w 02 Luty 2022, 19:17:18 ---3. Halo, halo a co tu ma do rzeczy przepustnica, to diesel jest.
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem jak się nazywa fachowo ale prawdopodobnie miałem na myśli to: "35102C - 351002A900 - VALVE ASSY - AIR CONTROL" :)
i30COMFORT:
Ja tylko wkleiłem, kto inny pisał :)
No jak masz ogranicznik to ten drugi stopień ściąga ogranicznik. Spróbuj na ograniczniku.
Odnośnie przepustnicy w dieslu - w zasadzie obroty silnika są regulowane wtryskami + regulacja ilości powietrza - odbywa się tym czymś co kolega Piotr znalazł w serwisówce.
Także podejrzewam że na tejże przepustnicy jest czujnik
carsik:
ok, ale ta faktycznie przepustnica nie służy nominalnie do tego samego co w większości benzyn czyli sterowania powerem tylko to ekologia. Steruje tym komputer zależnie od swojego softu a służy to ograniczeniu emisji NOX.
i30COMFORT:
A w jaki sposób jest ogólnie kontrolowany skład mieszanki w dieslu od strony powietrza? Zgodnie z obrotami jest pobierane ?
Jeżeli to nie ta przepustnica to nie mam pojęcia...
Nawigacja
[#] Następna strona