Forum > i30 GD

fizyczne zaślepienie EGR w 1.6 CRDI wystarczy ? czy trzeba wykodować ?

(1/5) > >>

christo:
Jak w temacie - pytanie do osób z fachową wiedzą w tym zakresie :
Zaślepienie blaszką EGR wystarczy aby sterownik nie pchał spalin do dolotu ? Czy wywali jakiś błąd ?
Silnik 1.6crdi + DPF 2017r. GD polift.

carsik:
obstawiałbym, że wywali. Co prawda nigdy tego w tym modelu nie robiłem ale do tej pory wszystkie mi znane auta z normą Euro 5 i więcej sygnalizowały po kilkudziesięciu kilometrach problem, z reguły choinka na desce i tryb awaryjny.

christo:
Właśnie nie mam pewnej odpowiedzi w tej kwestii, jedni twierdzą że zaślepienie za egr-em wystarczy , egr pracuje sobie po swojemu ale dalej do kolektora nie sa puszczane spaliny. Inni twierdzą, że może być tak że przepływka w kolektorze może dawać błędny odczyt.

carsik:
przepływy są inne i to wywala błąd P0400 (chyba, nie wiem czy dobrze pamiętam) Generalnie nie zgadza się przepływ przez przepływkę z oczekiwaniami ECU. To nie jest tak natychmiast, on potrzebuje czasu na wypełnienie bufora. Z reguły 50 do 100km a później bęc niespodzianka. Jak masz ochotę możesz zrobić sobie test i wstawić blaszkę. Tylko coś go gnębi, że chcesz go tak ukarać?

christo:
Ukarać ? :) Ej no chyba to jest dla jego dobra :) , to chyba nic dobrego dla silnika kiedy sie mu każe oddychać spalinami zamiast świeżym powietrzem  ;D.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej