Autor Wątek: Pęknięty przedni dolny wahacz  (Przeczytany 4135 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline postiga

• HKP
  • **
Pęknięty przedni dolny wahacz
« dnia: 11 Luty 2020, 18:00:57 »
Usłyszałem delikatny trzask. Staję zaglądam i widzę pęknięty przedni,lewy wahacz. Pytanie czy dojadę nim kilka km do mechanika, czy to wróżenie z fusów ?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Luty 2020, 18:24:07 »
O  :shock: przerdzewiał w tak nowym aucie? Ja bym nie ryzykował jazdy a wymienił na miejscu nawet samemu. Z racji tego co widzę polecam kupić dwa bo widać, ze gniją od środka a wydają się solidne.

Offline postiga

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Luty 2020, 18:59:58 »
Nie wiem czy podołam samodzielnej wymianie a  nie znalazłem instrukcji na zagranicznych forach jak się do tego zabrać - nie chciałbym w połowie drogi napotkać jakiejś niespodzianki.

Jaką markę polecacie z dostępnych części. Z tego co poczytałem chyba CTR ?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Luty 2020, 20:08:26 »
Wahacz trzyma ię na 2 rubach plus przy zwrotnicy. Trzeba się pomęczyć by wyjąć go z mocowań ale robiłem to wiele razy w getzie. Sam kupiłem tanie nty.

piejar

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marzec 2020, 08:20:33 »
Przedwczoraj wlazłem pod swoje i30 z 2009 r i stopień korozji tylnego zawieszenia mnie przestraszył. Najgorsze, że gnije mocno rama główna tylnego zawieszenia. Póki co auto jeździ bajecznie ale pewnego dnia a też mogę usłyszeć trzask. Szukałem stuków z tyłu bo tak było je słychać w aucie a faktycznie stukał przedni łączniik.

Offline ravpraca

• Giełda
Odp: Pęknięty przedni dolny wahacz
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Luty 2022, 19:12:31 »
Witam,

Mam do wymiany tuleje wahacza z przodu. Zastanawiam się, czy nie lepiej kupić od razu całe wahacze z już wprasowanymi tulejami.
Czy ktoś z Was orientuje się może, jakiego producenta wahacze są oryginalnie wkładane na pierwszy montaż?

Czy trzeba koniecznie ustawić geometrię po takiej wymianie? Nie wiem czy dobrze myślę - ale jeśli wstawię całe wahacze, identyczne jak z fabryki, to może nic nie trzeba wtedy ustawiać?

Jeśli temat zamknie się tylko wymianą samych tulei - jakiego producenta Hyundai montuje na pierwszy montaż?

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Luty 2022, 22:43:03 »
Po co ci znów ten na pierwszy montaż? Przecież wszyscy tu piszą, że to słabe jest. Kup coś pokroju Lemforder, to będzie znacznie lepsze niż tzw. "oryginał".

W koreańskich to same tuleje nie mają większego sensu (szkoda pieniędzy na robociznę, bo stary wahacz jest już w marnym stanie).

Zawsze o wymianie wahacza (a nawet samych tulei) miałem robioną zbieżność.
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2022, 22:44:36 przez weuek »

Offline Akustyczny

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Luty 2022, 12:12:02 »
Mój samochód wyjechał na ulicę w marcu 2010, a jestem już po wymianie tylnego dolnego wahacza. Dziura na 2 palce. Wymieniłem na zamiennik "Magentis" i na razie jest ok. Oczywiście + ustawienie zbieżności.