Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Świece żarowe
ŁOWCZY:
Witam,
Koledzy mam pytanie w sprawie świec żarowych i długości ich nagrzewania. Ostatnio zauważyłem, że dość długo grzeją mi się świece. Mam dodatkowo założoną taką diodę, która wskazuje nagrzanie i mimo, że silnik jest ciepły to świeczki dość długo się grzeją. Nie wiem co to może być za przyczyny. Może mam walnięty czujnik temperatury płynu??
Napiszcie jak u Was to wygląda.
zkit:
Ja też taką diodę mam i nawet gdy ciepły silnik to świce grzeją kilka a może i kilkanaście sekund. Gdy jest zimny grzeją nawet kilka minut. Myślę, że u ciebie jest dobrze i tak ma być.
Sprawdź ile sekund po odpaleniu silnika grzeją, gdy temperatura silnika jest około 90 stopni.
Ja jutro jak silnik złapie temperaturę to sprawdzę i dam ci znać.
Żeby wynik był wiarygodny to mierzymy czas od chwili uruchomienia silnika.
Arni71:
Macie na myśli świece żarowe w układzie chłodzenia??
Pytam bo temat mnie zainteresował, wiem tylko że takie mam ale nic o nich nie wiem poza tym że są sprawne - sprawdzone :-)
zkit:
Ja pisałem o świecach żarowch silnika.
[ Dodano: 2012-04-27, 11:58 ]
Sprawdziłęm dziś co jest u mnie i podaję dane:
gdy silnik miał temperaturę lekko powyżej 1/4 to świce od uruchomienia silnika grzały przez 18 sekund;
gdy silnik miał pełną temperaturę to świece grzały tylko po przekręceniu kluczyka przez chwilę, po uruchomieniu silnika nie grzały w ogóle.
Arni71:
U mnie kontrolka świec na zimnym silniku świeci ok 5-7 sekund, na ciepłym praktycznie tylko z zaświeci się i gaśnie po sekundzie, nie mam dodatkowej sygnalizacji działania świec dlatego myślałem że piszecie o świecach układu chłodzenia
Nawigacja
[#] Następna strona