Forum > Tucson TL
Niesprawne koło dwumasowe 2.0 CRDi 185 KM - bardzo drogie części
Jturski:
Witam,
mam problem ze swoim Tucsonem 2.0 CRDi 185 KM 4WD. Przy gaszeniu silnika stuka dwumasa. To co mnie przeraziło to wstępny koszt naprawy. Nie mogę znaleźć zamiennika w dobrej cenie. Jedyny który się pojawia kosztuje prawie 6 000 zł ! I jeszcze jest problem z dostepnością. To możliwe, że do Hyundaia części są droższe niż do mojego poprzedniego BMW 520xd 184 KM? Do niego tyle to kosztowało oryginalne koło dwumasowe z ASO BMW.
Pomoże ktoś z tym tematem? Silnik D4HA.
Jturski:
Mam pierwszą wycenę z ASO Hyundaia PGD w Warszawie.
"Cały koszt wymiany kompletu koła dwumasowego oraz sprzęgła to około 12560,- PLN brutto.
Największa część tej sumy to koło dwumasowe kosztujące około 8500,- , następnie zestaw sprzęgła około 2000,- oraz hydrauliczne łożysko sprzęgła ok 650,-.
Reszta to robocizna oraz śruby montażowe"
Czekam na kolejne ale to już mnie nie bawi. Żeby sama dwumasa i sprzęglo kosztowały 10% wartości nowego auta? Przegięcie.
robaszek127:
No niestety ASO hyundaia to porażka. A ceny niektórych części to kosmos. Sam raz zadzwoniłem o wygłuszenie maski taki kawałek materiału niezbyt wielki kosztował coś ok 500zł gdzie w ASO Fiata podobna ale do SC 180zł.
Ale 12tys za sprzęgło to już przegięcie. Może taniej wyjdzie kupić w Niemczech.
Jturski:
--- Cytat: robaszek127 w 02 Listopad 2021, 12:42:21 ---No niestety ASO hyundaia to porażka. A ceny niektórych części to kosmos. Sam raz zadzwoniłem o wygłuszenie maski taki kawałek materiału niezbyt wielki kosztował coś ok 500zł gdzie w ASO Fiata podobna ale do SC 180zł.
Ale 12tys za sprzęgło to już przegięcie. Może taniej wyjdzie kupić w Niemczech.
--- Koniec cytatu ---
Niestety. dostałem drugą wycenę i jest to samo.
Koszt wymiany koła dwumasowego wraz ze sprzęgłem to koszt 1050 zł brutto.
Koszt części:
koło dwumasowe 23200-2F200 - 8552 zł brutto klient - czas oczekiwania do 3 tyg.
podwójne sprzęgło - 41200-24480 - 2011 zł brutto - ok. 2 dni
łożysko 41421-24360 - 652 zł - ok. 2 dni
Nie dam rady wydać takich pieniędzy na naprawę dwumasy. Szukam zamiennika.
weuek:
--- Cytat: Jturski w 02 Listopad 2021, 17:29:00 ---Koszt wymiany koła dwumasowego wraz ze sprzęgłem to koszt 1050 zł brutto.
--- Koniec cytatu ---
Bierz od razu!
Nawigacja
[#] Następna strona