Forum > i30 PD
Klekotanie silnika w w zakresie 3-4 tys obrotów 1.5 DPI 15000km
dr.boczek:
Byłem w ASO, zrobili diagnostykę i niby wszystko jest ok a ja tam słyszę stukanie co jakiś czas - co prawda nie jest to jakiś tam wielki hałas ale będę obserwował i jak coś się pogorszy to dam znać. Na zimnym cisza, na nagrzanym słychać, po dłuższej jeździe kiedy mocno nagrzany też cisza :)
Nortonn:
--- Cytat: dr.boczek w 13 Październik 2021, 09:10:36 ---A gdzie tam dobra, ASO sobie taki olej zażyczyło, ja to bym chętnie wlał 5w30.
--- Koniec cytatu ---
Z tego co mi wiadomo to musi być 0w20 bo silnik ma inne spasowanie - takie info dostałem. Na drugi przegląd przyjechałem z własnym olejem i na każdy kolejny również pojadę ze swoim. Podobnie z filtrem kabinowym - ASO nie oferuje filtra z węglem aktywnym tylko zwykły papierowy.
--- Cytat: dr.boczek w 16 Październik 2021, 16:33:44 ---a ja tam słyszę stukanie co jakiś czas - co prawda nie jest to jakiś tam wielki hałas ale będę obserwował
--- Koniec cytatu ---
Problem nadal występuje? Nie zauważyłem takiego efektu u siebie, mam przejechane prawie 35,5kkm.
dr.boczek:
--- Cytat: Nortonn w 20 Styczeń 2022, 20:39:08 ---Problem nadal występuje?
--- Koniec cytatu ---
Coś tam niby słyszę ale ja to może zbyt wrażliwy jestem, w każdym razie na dobrze rozgrzanym silniku tego nie słychać i obstawiam zawory.
Nawigacja