cześć,
Padł mi prawdopodobnie synchronizator, i po długich rozmyślaniach zaryzykuję wymianę skrzyni na używaną kosztem regeneracji.
Sprawa wydawałaby się banalna, po skrzyń na allegro do 1.4 crdi mnogo. Postanowiłem jedank po nr VIN sprawdzić rodzaj skrzyni i tu zdziwienie. Wszystkie źródła podają że w I30 od 12-16 stosowana jest skrzynia o kodzie WDJ6E natomiast mnie po wbiciu VIN podaje, iż w moim zastosowana jest skrzynia WFJ6E. Nigdzie nie znalazłem informacji, czy to rzeczywiście się czymś różni, czy rzeczywiście w Hyundai'ach po faceliftingu w 2015 zaczęto stosować skrzynie o tym kodzie. Szukając informacji natykam się jedynie na to, że WFJ6E jest używana np. w ix35 1.7 crdi.
VIN: TMAD281RAFJ093724
Informacje zaciągnałem z poniższej strony:
https://hyundai.7zap.com/en/eur/vin/tmad281rafj093724/Spędziłem dwa dni na przekopaniu internetu aby się upewnić czy te, które najcześciej na allegro/olx są oferowane do mojego typu WDJ6E podejdą, ale nie mam pewności.
Zacząłem przeszukiwać ogłoszenia i sprawdzać VINy innych podobnych Hyundai i okazało się, że dla innego dokładnie w tej samej konfiguracji 1.4 Crdi kombi jest wpisana skrzynia z kodem WGJ6E. Czy to jest jakiś bałagan informacyjny czy rzeczywiście co model to inne przełożenie?
Proszę kogoś kto ma pocięcie o informację.
Dzięki
Jacek