Autor Wątek: Drgania i nie równa praca silnika  (Przeczytany 4260 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kksmk

• HKP
  • **
Drgania i nie równa praca silnika
« dnia: 11 Marzec 2022, 23:16:56 »
Posiadam Hyundaia i40 1.7 crdi 136KM w automacie. Od dłuższego czasu mam pewien problem. Po odpaleniu zimnego silnika widoczna jest jego nie równa praca i drgania, po chwili zjawisko to ustępuje. Jednak wrzucając wsteczny bieg podczas wyjazdu z garażu silnik ponownie zaczyna szarpać. Po przejechaniu kilku kilometrów, gdy auto się nagrzeje przy ponownym zgaszeniu i odpaleniu silnika objaw znika. Zauważyłem również że podczas przyspieszania momentami też wyczuwalne jest poszarpywanie ( przy delikatnym obchodzeniu się z pedałem gazu nic się nie dzieje). Może ktoś jest w stanie pokierować mnie gdzie szukać przyczyny..

W ostatnim czasie w moim Hyundaiu wymieniłem trochę rzeczy.

- kompletny rozrząd
- regeneracja wtryskiwaczy
- nowe świece
- nowy DPF
- kolektor ssący
- regulator ciśnienia paliwa
- oleje i filtry (oczywiście w tym paliwa) wymieniane na bieżąco
- wyczyszczony EGR i przepustnica
- wyczyszczony zbiornik paliwa i sitko

Offline Kksmk

• HKP
  • **
Odp: Drgania i nie równa praca silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marzec 2022, 09:52:42 »
Dodam jeszcze że komputer nie widzi żadnych błędów

Offline carsik

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marzec 2022, 18:43:38 »
temat rzeka. Niestety w tych modelach Hyundai i Kia mocno ograniczyli kwestie diagnostyczne. Przyczyn może być sporo ale jednak obstawiałbym na coś z wtryskiwaczami. W RP regeneracja to mocne ograniczenie kosztów ale tez spore ryzyko. Na zimno może być coś ze świecami. Ale to zawsze będzie gdybanie. Musisz poszukać jakiegoś delikwenta siedzącego mocno w marce, który miał okazje z podobnymi problemami się spotkać, albo dobrego mechanika który wykona kilka testów na aucie.

Offline Kksmk

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Marzec 2022, 00:30:08 »
Tylko kwestia jest taka, że ta nie równa praca na zimnym silniku miała miejsce jeszcze przed regeneracja wtryskiwaczy i przed wymiana świec na nowe... Myślałem , że problem zniknie ale dalej było i jest to samo. Doszło jedynie to poszarpywanie przy przyspieszaniu, takie dławienie się.