Forum > i40 VF

Wypalanie dpf co 20 km ;/

(1/5) > >>

unik88:
Witam jestem mam nadzieję szcześliwym posiadaczem hyundaia i40 198 tys przbiegu 1.7 crdi 115 km. Auto kupiłem tydzień temu i zauważylem wysoki stan oleju więc wymienilem na nowy. Ale nie dawało mi to spokoju, więc zainstalowalem car scanner i interfejs OBD. Okazalo sie ze DPF wypala się co 20 km :/ jedynie co zauważylem że rosnie temaperatura EGR sie zamyka na 0. Byłem na komputerze różnica ciśniej na biegu jalowym wynosila 16mBar. Wiec czytając różne wątki zalałem dodatku do paliwa liqui molly i pojechalem na trase ekspresowa 4 bieg 90km/h i zaczelo sie wypalać trwalo to jakies 15 min i okolo 20 km. Więc mowie ok jade dalej po 20 km znowu wypalanie tak samo 20 km. Zrobilem 160 km i 4 razy wypalal sie dpf czyli przez 80 km. Podjechalem na komputer różnica ciśnienia 6mBar na postoju gdzie po chwili tak jakby EGR sie otworzył w wskakuje na 16 mBar po przegazowaniu znowu 6mBar. Dzisiaj rano do pracy mam kolo 5 km samochód złapał temperature 90 stopni znowu wypalanie. Dodam tylko ze nie ma żadnego spadku mocy ani nic zeby nie aplikacja nie wiedzial bym nawet że taka sytuacja ma miejsce. W poprzednim aucie jak wypala to bylo to czuc a tutaj nic. Czujnik ciśnienia chyba dobrze pokazuje rurki cale przedmuchane. Już mi rece opadaja myslicie żę pranie DPF cos pomoże ? czy sprubowac zaaplikowac jakis preparat bezpośrednio do filtra. Miał ktoś podobny przypadek ?. Czytalem ze wyjecie filtra nie jest latwe może ktoś wyciagał i cos pomożę. Pozdrawiam

weuek:
Ta mina jest z importu od handlarza?

lbombala:
Witam, miałem podobnie w wersji 136KM (przebieg 176tys,auto katowane w mieście), co chwile dopalało dpf co skutkowało zwiększeniem poziomu oleju w silniku. Po diagnostyce w HMP okazało się ze dpf jest zapchany i nie da się go serwisowo dopalić  :( dopalanie na trasie tez nic nie dało kilkukrotnie. Po praniu dpf Hyundai chodzi jak nowy dodatkowo wymieniłem czujnik temperatury wydechu i jak narazie po przejechaniu ok 11000 km jest wszystko Ok. Dobrze zdiagnozuj bo w jednym serwisie chcieli mi wszystkie wtryski wymieniać bo rzekomo one lały do silnika a nie dpf i wycenili mi to na kwotę 19 tys netto + VAT.  8)

unik88:
 Jest z importu :) od 6 lat w Polsce kupiony od pierwszego właściciela w naszym kraju. Poprzedni właściciel niby nigdy nie miał problemów ja jakby nie aplikacja też bym jeździł bo niczym się to nie objawia. Tylko zdziwił mnie stan oleju i się zaczęło. Tak jak pisałem tego wypalania nie idzie wyczuć bez podglądu w temperaturę dpf moc obroty wszystko ok.

unik88:
Też się będę skłaniał do prania tego filtra. Jak miałeś tak zaklejony filtr odczuwales to podczas użytkowania?Ale jeszcze jutro spróbuję zaaplikować preparat bezpośrednio do filtra firmy k2 czytałem spoko opinie. I mam pytanie czy mogę wcisnąć go przez sondę lambde? Po drodze jest jeszcze katalizator. Czy może spróbować przez wezyki od czujnika ciśnień bo od kręcenie ich pewnie nie będzie łatwe, że względu na dostep. Aplikowal ktoś już taki środek do filtra w i 40 ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej