Forum > i30 GD
Kontrolka ładowania akumulatora co jakiś czas na ułamek sekundy zapala się
maniek87:
Faktycznie może być to kwestia regulatora napięcia. Sprzęgiełko na alternatorze tez jest sprawne?
Markuss1:
--- Cytat: maniek87 w 13 Sierpień 2021, 22:51:23 ---Faktycznie może być to kwestia regulatora napięcia. Sprzęgiełko na alternatorze tez jest sprawne?
--- Koniec cytatu ---
Tak, sprzęgło alternatora jest sprawne.
Ale poszperałem w necie i zainteresował mnie temat z innego forum - gościu opisuje problem podobny do mojego.
http://klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?t=16368
Być może faktycznie gdzieś się przetarł ten przewód od wzbudzenia alternatora i jak silnik rusza się na poduszkach przy dodawaniu gazu to robią się takie cyrki jak opisuje ten gościu.
Muszę to jeszcze sprawdzić...
A czy uszkodzony akumulator mógłby dawać takie objawy?
Albo jakiś nieskasowany błąd w komputerze? - chociaż "check" nigdy mi się nie zapalił....
Markuss1:
Sprawdziłem bardzo dokładnie ten przewód sterowania alternatorem, ruszałem nim, szarpałem i kontrolka nawet na chwilę się nie zapala. Podczas jazdy nadal co jakiś czas kontrolka mrugnie na ułamek sekundy i wtedy przygasają światła mijania, oświetlenie kabiny itd.
Chyba będę szedł w stronę wymiany alternatora. Jeszcze bym zaryzykował odłączeniem na chwilę akumulatora, ale nie wiem czy radio się nie rozkoduje, albo nie wystąpią jakieś inne problemy z elektroniką - wie ktoś może?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Markuss1:
Zaryzykowałem i odłączyłem na 15 minut akumulator.
Przy okazji napiszę, że radio się nie rozkodowało tylko zgubiło kilka ustawień - m.in. aktualną godzinę.
Niestety mój problem z mrugającą co jakiś czas kontrolką akumulatora nadal występuje... :( :( :(
Markuss1:
Odkryłem dzisiaj coś bardzo dziwnego.
Ten mój i30 ma instalację LPG.
Okazuje się, że to zapalanie się kontrolki ładowania występuje tylko na LPG.
Jak przełączę na benzynę to wszystko jest OK. Sprawdzałem to kilkukrotnie i za każdym razem to samo.
Wobec tego co w instalacji LPG może powodować taki objaw???
Gdyby np. wtryskiwacz gazu szwankował, to pewnie coś by szarpało, brakowało mocy itd. Nic takiego się nir dzieje. Macie może jeszcze jakieś pomysły?
Nawigacja
[#] Następna strona