Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Olej do skrzyni biegów.
zkit:
Proponuję wymianę opinii na temat wymiany oleju w skrzyni biegów.
W instrukcji jest tylko mowa o sprawdzaniu stanu. Czy wymieniać, po jakim przebiegu i jaki wlać olej?
Chodzi o to, że od zakupu mam drobny problem z 3 biegiem. Wchodzi trochę ciężej niż pozostałe. Jednak się nie pogarsza, ale znając opinię, że skrzynia biegów to najsłabszy element tego pojazdu, zastanawiam się czy wymiana oleju na olej wysokiej jakości coś pomoże.
Jeśli może pomóc, to proszę o opinię co wlać.
jaclwapl:
Obecnie mam automat ale co nieco wiem o manualach i tak:
-sprawdziłeś poziom oleju jaki jest obecnie?
- ten 3 bieg to wydaje mi się, że jak zmienisz olej to raczej się nic nie zmieni:) olej chroni a nie naprawia - chyba że masz go dużo za mało to może coś pomoże.
- wymiana oleju na SUPER HIPER WYPAS pomoże ale zaobserwujesz to może za ok. 150 tys km :-D ale i tak nie będziesz miał porównania. Generalnie lej to co zaleca producent - tak jak pisałem, olej chroni ale nie naprawia jak coś już jest zwalone.
mafiok:
z tym 3 biegiem to też mam podobnie i zastanawiam się co z tym zrobić. Myślałem nawet o tych ceramizerach, ale jakoś nie znalazłem wiarygodnej opinii czy taki zabieg ma jakiekolwiek uzasadnienie.
zkit:
Rozpocząłem ten temat gdyż na CENEO przy oleju przekładniowym MOTUL GEAR 300 75w/90 są dwie opinie mówiące o znacznej poprawie włączania biegów po zastosowaniu tego oleju.
Jednak czekam na ciekawe opinie posiadaczy naszych samochodów, gdyż z olejami przekładniowymi nie mam doświadczenia.
jaclwapl:
Coś mi się wydaje, że te dwie opinie to autopromocja :-) Jakby zasłużony użytkownik z dużym dorobkiem postów napisał jakąś pochwałę to bym uwierzył ale co do takich opinii z ceneo i innych bazarów to jestem nastawiony bardzo sceptycznie :-P
Nawigacja
[#] Następna strona