Forum > ix35 EL

Lewarek zmiany biegów

<< < (2/3) > >>

MrQ:

--- Cytat: yoda w 14 Lipiec 2021, 21:15:37 ---Amortyzację skrzyni biegów.

--- Koniec cytatu ---

Poduszkę przy skrzyni wymieniłem i bez zmian. Poza tą akcja z lewarkiem na 2 biegu nic nie trzęsie ani nie hałasuje niepokojąco. Na innych biegach ani drgnie.

yoda:
A samo sprzęgło? Albo  łożysko dociskowe? Sprawdz czy nie piska najlepiej na postoju wyjdz z auta i słuchaj na puszczonym sprzęgle i na wciśniętym czy słychać różnicę. Jeśli coś by się działo powinieneś też słyszeć w czasie jazdy ja słyszałem świst żżżżżżżiiiii przebijało się  na puszczonym sprzęgle. Ale nie rzucało mi lewarkiem.

yoda:
To tak delikatnie trzęsie może samo łożyskowanie dzwigni się wyrobiło. Zobacz co tam pod mieszkiem się dzieje.

MrQ:

--- Cytat: yoda w 15 Lipiec 2021, 21:25:34 ---A samo sprzęgło? Albo  łożysko dociskowe? Sprawdz czy nie piska najlepiej na postoju wyjdz z auta i słuchaj na puszczonym sprzęgle i na wciśniętym czy słychać różnicę. Jeśli coś by się działo powinieneś też słyszeć w czasie jazdy ja słyszałem świst żżżżżżżiiiii przebijało się  na puszczonym sprzęgle. Ale nie rzucało mi lewarkiem.

--- Koniec cytatu ---

Nie wyobrażam sobie co może mieć z tym sprzęgło wspólnego. To że tak się dzieje po wciśnięciu to był tylko przykład. Identycznie się dzieje jak np po chwili hamowania silnikiem dodam gazu (silnik dociążony przechyla się w przeciwna stronę niż przy hamowaniu). Ewidentnie sprawa jest jakoś powiązana z ruchami silnika/skrzyni ale skoro wymiana dolnej łapy nie pomogła to wolałbym żeby był jakiś konkretny pomysł zanim pół samochodu w ciemno wymienię. Jest gdzieś jakaś regulacja tych linek od biegów?

Jak trzymam dłoń na lewarku podczas hamowania silnikiem to czuję że coś go ciągnie delikatnie do przodu. Osobiście obstawiam jedną z pozostałych poduszek (pewnie tą pod aku, chociaż nie widać na oko żeby było z nią coś nie tak) ale że tania nie jest fajnie by było gdyby ktoś kto się bardziej zna potwierdził moje przypuszczenia.

yoda:
Rzeczywiście sprzęgło pewnie ma niewiele. Regulacja nie wiem? Myślę że pozostaje ci reszta poduszek do sprawdzenia i przeguby.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej