Forum > ix35 EL
Lewarek zmiany biegów
MrQ:
Czołem Pany i Panewki,
Dopadła mnie dziwna przypadłość z lewarkiem zmiany biegów. Mianowicie tylko i wyłącznie gdy hamuję silnikiem 2-gim (na innynych biegach w tym wstecznym ani drgnie) biegu to czuję i widzę że lewarek wpada w drgania i przesuwa się powoli do przodu. Im niższe obroty tym bardziej. W momencie gdy wcisnę sprzęgło lub przyhamuję to lewarek wykonuje ok 0,5-1cm skok do tyłu. Pierwsze co mi przyszło do głowy do zmęczona dolna poduszka silnika (ta podłużna łapa) w wyniku czego ten bujając się przód-tył przy przeciążeniach ciągnie za linki więc wymieniłem ją na nową, ale niestety nic się nie zmieniło.
Nagrałem trochę kaleczny filmik obrazujący ten problem //www.youtube.com/watch?v=sPg4iz_XuUM
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie co można jeszcze sprawdzić bo nie mam pomysłu :(
Q
yoda:
No najczęściej coś się dzieje z gumami a ta od skrzyni biegów?
MrQ:
--- Cytat: yoda w 14 Lipiec 2021, 17:59:36 ---No najczęściej coś się dzieje z gumami a ta od skrzyni biegów?
--- Koniec cytatu ---
"Gumy" to dość ogólne pojęcie. Co konkretnie masz na myśli?
yoda:
Amortyzację skrzyni biegów.
yoda:
Amortyzację skrzyni biegów. Jak przeguby zewnętrzne skrzyni są zużyte to trzęsie budą no i lata lewarek zmiany biegów. Skręć koła na maksa i powoli ruszaj słuchaj czy nie skrzypią lub nie przeskakują terkoczą. Myślę że to nie to bo pewnie byś to już wcześniej usłyszał ale sprawdzić warto.
Nawigacja
[#] Następna strona