Forum > Lantra / Elantra
Podłokietnik, wibracje, przyciski przy kierownicy - ASO nie widzi problemu
furcatomasz:
Kwestię trzeszczących elementów i skrzypiących przycisków naprawiłem sam - taśma, smar w spray'u itp.
Martwią mnie te drgania samochodu przy określonych obrotach. ASO mówi, że to normalne, a żadna z osób, która posiada ten model nie doświadcza takich wibracji.
Hałas przy większych prędkościach niestety też słyszę, ale raczej nie będę nic z tym robić.
jabrze:
Jeśli są drgania przy określonych obrotach to wynikają ze złej pracy sterownika silnika. Przecież masz nowy samochód i sprzedawca musi to wyciągnąć. Muszą zrobić diagnostykę, tylko fachowy od nich już uciekli. Mi dwukrotnie ustawiali zbieżność, geometrię, że jeszcze bardziej zepsuli. Pojechałem do sprawdzonego warsztatu i mechanik ustawił książkowo. Dla serwisu w tolerancji to jest dobrze, a samochód woził po zakrętach i pozwalał jechać prosto do 130.
weuek:
--- Cytat: furcatomasz w 16 Sierpień 2021, 11:51:52 ---Hałas przy większych prędkościach niestety też słyszę, ale raczej nie będę nic z tym robić.
--- Koniec cytatu ---
To nie jest auto (zwłaszcza z tym silnikiem) do wyższych prędkości. Czyli nie jest to auto na autostradę.
furcatomasz:
Byłem dzisiaj na jeździe z mistrzem serwisu i ponownie stwierdzono, że takie drgania auta są normalne i w niektórych modelach tak już po prostu jest.
furcatomasz:
Temat się trochę rozwinął, bo pojawił się nowy problem, otóz podczas, gdy dodaje gazu po zmianie biegu, lub wcześniejszym puszczeniu gazu i ponownym przygazowaniu auto zaczyna się dławić, szarpac, nie wiem jak to fachowo nazwać. Podobnie się dzieje, gdy redukuje bieg, puszczam sprzęgło i w momencie powrotu na obroty potrafi szarpnac autem. Trzeci objaw występuje na 2, podczas hamowania. Gdy auto osiągnie ~1100 obrotów też jest odczuwalne szarpnięcie.
Odwiedziłem dzisiaj inne ASO i podobnie jak poprzednicy twierdzą, że niema błędów w komputerze to nie są w stanie pomóc.
Po tych wszystkich przeprawach będę próbować ratować się rękojmią i w ostateczności sądem - nie mam pojęcia jak w inny sposób naprawić ten samochód, gdyż same serwisy nie znają powodów, dlaczego tak się dzieje.
Nawigacja