Autor Wątek: Lewarek zmiany biegów  (Przeczytany 5471 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MrQ

• Giełda
Lewarek zmiany biegów
« dnia: 13 Lipiec 2021, 19:38:54 »
Czołem Pany i Panewki,

Dopadła mnie dziwna przypadłość z lewarkiem zmiany biegów. Mianowicie tylko i wyłącznie gdy hamuję silnikiem 2-gim (na innynych biegach w tym wstecznym ani drgnie) biegu to czuję i widzę że lewarek wpada w drgania i przesuwa się powoli do przodu. Im niższe obroty tym bardziej. W momencie gdy wcisnę sprzęgło lub przyhamuję to lewarek wykonuje ok 0,5-1cm skok do tyłu. Pierwsze co mi przyszło do głowy do zmęczona dolna poduszka silnika (ta podłużna łapa) w wyniku czego ten bujając się przód-tył przy przeciążeniach ciągnie za linki więc wymieniłem ją na nową, ale niestety nic się nie zmieniło.

Nagrałem trochę kaleczny filmik obrazujący ten problem
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie co można jeszcze sprawdzić bo nie mam pomysłu :(

Q
« Ostatnia zmiana: 13 Lipiec 2021, 19:40:50 przez MrQ »

Offline yoda

• Giełda
Odp: Lewarek zmiany biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipiec 2021, 17:59:36 »
No najczęściej coś się dzieje z gumami a ta od skrzyni biegów?

Offline MrQ

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lipiec 2021, 18:06:52 »
No najczęściej coś się dzieje z gumami a ta od skrzyni biegów?

"Gumy" to dość ogólne pojęcie. Co konkretnie masz na myśli?

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipiec 2021, 21:15:37 »
Amortyzację skrzyni biegów.

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipiec 2021, 21:22:01 »
Amortyzację skrzyni biegów. Jak przeguby zewnętrzne skrzyni są zużyte to trzęsie budą no i lata lewarek zmiany biegów. Skręć koła na maksa i powoli ruszaj słuchaj czy nie skrzypią lub nie przeskakują terkoczą. Myślę że to nie to bo pewnie byś to już wcześniej usłyszał ale sprawdzić warto.

Offline MrQ

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lipiec 2021, 00:01:06 »
Amortyzację skrzyni biegów.

Poduszkę przy skrzyni wymieniłem i bez zmian. Poza tą akcja z lewarkiem na 2 biegu nic nie trzęsie ani nie hałasuje niepokojąco. Na innych biegach ani drgnie.

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lipiec 2021, 21:25:34 »
A samo sprzęgło? Albo  łożysko dociskowe? Sprawdz czy nie piska najlepiej na postoju wyjdz z auta i słuchaj na puszczonym sprzęgle i na wciśniętym czy słychać różnicę. Jeśli coś by się działo powinieneś też słyszeć w czasie jazdy ja słyszałem świst żżżżżżżiiiii przebijało się  na puszczonym sprzęgle. Ale nie rzucało mi lewarkiem.

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lipiec 2021, 21:31:31 »
To tak delikatnie trzęsie może samo łożyskowanie dzwigni się wyrobiło. Zobacz co tam pod mieszkiem się dzieje.

Offline MrQ

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lipiec 2021, 22:27:17 »
A samo sprzęgło? Albo  łożysko dociskowe? Sprawdz czy nie piska najlepiej na postoju wyjdz z auta i słuchaj na puszczonym sprzęgle i na wciśniętym czy słychać różnicę. Jeśli coś by się działo powinieneś też słyszeć w czasie jazdy ja słyszałem świst żżżżżżżiiiii przebijało się  na puszczonym sprzęgle. Ale nie rzucało mi lewarkiem.

Nie wyobrażam sobie co może mieć z tym sprzęgło wspólnego. To że tak się dzieje po wciśnięciu to był tylko przykład. Identycznie się dzieje jak np po chwili hamowania silnikiem dodam gazu (silnik dociążony przechyla się w przeciwna stronę niż przy hamowaniu). Ewidentnie sprawa jest jakoś powiązana z ruchami silnika/skrzyni ale skoro wymiana dolnej łapy nie pomogła to wolałbym żeby był jakiś konkretny pomysł zanim pół samochodu w ciemno wymienię. Jest gdzieś jakaś regulacja tych linek od biegów?

Jak trzymam dłoń na lewarku podczas hamowania silnikiem to czuję że coś go ciągnie delikatnie do przodu. Osobiście obstawiam jedną z pozostałych poduszek (pewnie tą pod aku, chociaż nie widać na oko żeby było z nią coś nie tak) ale że tania nie jest fajnie by było gdyby ktoś kto się bardziej zna potwierdził moje przypuszczenia.
« Ostatnia zmiana: 15 Lipiec 2021, 22:29:22 przez MrQ »

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lipiec 2021, 14:58:38 »
Rzeczywiście sprzęgło pewnie ma niewiele. Regulacja nie wiem? Myślę że pozostaje ci reszta poduszek do sprawdzenia i przeguby.

Offline MrQ

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lipiec 2021, 16:31:33 »
Rzeczywiście sprzęgło pewnie ma niewiele. Regulacja nie wiem? Myślę że pozostaje ci reszta poduszek do sprawdzenia i przeguby.

Nie bardzo wiem jak sprawdzić poduszii. Z pewnością nie są zerwane (ta wymieniona też nie była). Przeguby są ok poza tym gdyby było z nimi coś nie tak to chyba nie tylko na 2 biegu :)

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lipiec 2021, 19:23:45 »
No właśnie dwójka zawsze najszybciej pokazuje że coś jest nie tak. Ale sprzęgło też jak będzie coś z nim nie tak to może latać lewar bo skrzynia źle pracuje.  Trudno orzec a gumy to na jakimś warsztacie ci posprawdzają ale nie na diagnostycznym bo oni potrafią tylko szarpakami mielić a to niczego nie wykazuje.

Offline MrQ

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Lipiec 2021, 15:03:33 »
Ciekawa sprawa. Wcześniej jak już pisałem wymieniłem gumę od spodu. Teraz zaplanowałem wymianę tej pod aku ale okazuje się że to jakiś śwęty gral, poza ASO praktycznie nie do dostanie (poza chińszczyzną). Z zamienników można kupić obie pozostałe ale tej akurat nie... Wie ktoś może dlaczego?