Forum > ix35 EL

Adaptacja zaworu EGR ?

<< < (2/3) > >>

yoda:
Oczywiście niczego nie wykluczam kto wie może i się uszkodził zawór ale przerabiałem to niegdyś w benzyniaku. Wszyscy albo zaślepiają EGR albo wymieniają zawór a to niczego najczęściej nie zmienia ponieważ kanały które znajdują się za kolektorem ssącym są zapchane i mimo tego że zawór puszcza nie docierają do kolektora. Błąd w moim starym aucie co prawda była to benzyna to "Nieprawidłowy przepływ spalin" Też kombinowałem z zaworem. ale tam nie ma co się popsuć.

yoda:
Też jestem zwykłym uzytkownikiem nie mam z mechaniką nic w wspólnego. Aby to zrobić trzeba zdjąć kolektor ssący zaopatrzyć się w uszczelkę kolektora dolotowego pewnie stalową i wyczyścić  kanały ale jak wspomniałem nie jestem mechanikiem i nikt tu nie powie ci na 100%.  Musisz się udać do cykniętego mechaniora. Najczęściej kanały zapychają się jak auto bierze olej.

yoda:
Kolektor dolotowy.

yoda:
Nie mam pojęcia jak jest zbudowany układ EGR w Hyundaiu więc opieram całą wiedzę na starym benzyniaku.

nkon:
Dziękuję za obszerniejsze wytłumaczenie. Dam znać mechanikowi aby wyczyścił również ten element. U mnie występuje błąd
P0404
System recyrkulacji spalin (EGR) Zakres obwodu / wydajność.
Dodatkowo byłem w ASO Hyundaia gdzie stwierdzili ze klapa zaworu lekko się przycina. W 1.7 CRDI egr jest tak jakby "podwójny" : jest zawór elektroniczny i zawór podciśnieniowy. Stąd też moje pytanie z tematu czy konieczna jest adaptacja zaworu po jego wymianie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej