Forum > i30 FD

Dymi i szarpie na zimnym.

<< < (6/7) > >>

adrianc90:

--- Cytat: Robek1 w 16 Wrzesień 2021, 19:41:31 ---Ktoś ogarnął temat, bo ja się jeszcze z tym męczę. Świece wykręcone i wszystkie grzeją. Napięcie do listwy też dochodzi. Jedynie co zauważyłem, to trzecia świeca od strony rozrządu ciężko się wykręcała, reszta normalnie. Na gwincie i pod nim oraz w miejscu gdzie trzpień wchodzi w świece (nie wiem czy jasno wyraziłem) miała jakiś osad. Reszta świec wyglądała jak nowe. Oczyściłem i wkręciłem z powrotem. Nie wiem czy to efekt placebo, ale przez kolejne 4 dni z rana i po dłuższym postoju kopcił o wiele mniej.

--- Koniec cytatu ---

Wadliwe świece mogą powodować puszczenie dymka po postoju, ale nie będą ci powodowały szarpania podczas jazdy. Wydaje mi się, że przerabiałem podobny temat. Szarpanie w podobnym zakresie obrotów, o których pisałeś w pierwszym poście. Do tego kopcenie. Szarpanie takie jakby w benzynie wypadał zapłon. Co więcej problem dużo bardziej dawał się we znaki, kiedy temperatura otoczenia była wysoka. U mnie sporadycznie dochodziła do tego jeszcze nierówna praca silnika po odpaleniu przez kilka pierwszych sekund. Silnik jakby się dławił. Miałem czyszczone sitko w zbiorniku, do tego sprawdzone pod kompem - 0 blędów. Wszystkie sczytane parametry były w porządku. Synchronizacja rozrządu sprawdzona. Pomogło zaślepienie EGR. Problem ustąpił jak ręką odjął. Silnik pracuje równiutko i tak samo przyspiesza.

Robek1:
No właśnie mi też zaraz po odpaleniu czasami nierówno pracuje. Zaślepkę kupiłem i teraz mam pytanie czy trzeba ją zamontować jak na rysunku gdzie wskazuje zielona strzałka (za egr), czy można w miejscu gdzie wskazuję pomarańczowa (przed egr). Pytam, bo przed egrem jest łatwiejsze dojście.

Akustyczny:
Panowie, a od kiedy zaślepienie EGR jest dobrym pomysłem?
Przecież takie auto nie powinno przejść przeglądu (o ile diagnosta zmierzy spaliny podczas badania).
Nie lepiej kupić EGR i mieć spokój na parę lat?
EGR z Alledrogo to ok 200 zł (zamiennik).

Robek1:
Oczywiście, że mogę kupić, jak ktoś mi powie, że na 100% to jest wina egr i nowy załatwi sprawę. Czytałem, na innych forach, że wymiana nie załatwiała sprawy. Dopiero zaślepienie dawało jakieś efekty. W zamienniki bym się nie pchał, jeśli już to oryginał.

Akustyczny:
Ja patrzę na to w ten sposób, że nasze auta mają po 11 -12 lat. Inwestowanie w OEM EGR chyba trochę mija się z celem. A zamiennik za 200 zł mniej bolałby, jeśli faktycznie nie pomoże wymiana :)
Jednak: jeśli blaszka ma odciąć zawór EGR, to nie wiem jak może wymiana EGR nie pomóc. Tj na logikę - jeśli odcinasz dopływ do EGR blaszką i to daje efekt, to prawie na pewno znaczy, że EGR był uwalony (albo zasyfiony/zablokowany).

Ale powodzenia i oby wyszło jak najtaniej ! :)

PS. Obaj jesteśmy z mazowieckiego. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie diagnosta zawsze bada dymienie / skład spalin na badaniu technicznym. Dlatego może mam taki stosunek do zaślepiania EGR.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej