Autor Wątek: [Santa Fe CM] Wymiana płynu chłodniczego na nowy i płukanie układu Hyundai Santa Fe CM  (Przeczytany 2742 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline artic74

• Giełda
Witam, mam pytanie zmieniał ktoś może płyn chłodzący w swoim autku. W moim płyn jest jakiś szary, ja jeżdżę autem od dwóch lat i nie wiem kiedy był zmieniany w nim płyn. Pytanie brzmi czy tak jak usłyszałam od znajomego mechanika wymiana płynu na nowy w tak leciwym aucie (2006) grozi mi kosztami związanymi z ewentualną wymianą nagrzewnicy, chłodnicy, etc.??
Planowałem wymianę teraz kiedy jest ciepło, wiem, że korek spustowy powinien być na dole chłodnicy, kupiłem nowy różowy płyn chłodniczy 10 litrów i specjalny preparat do czyszczenia układu oraz do płukania również wodę demineralizowaną, ale powiem trochę mnie wystraszył tym czarnym scenariuszem. Może ktoś coś podpowiedzieć czy mam powód się bać?
Pozdrawiam.

Online robaszek127

• Giełda
A jaki masz wybór? Zostawisz ten zasyfiony płyn to i tak kiedyś musisz go wymienić bo pozapycha się szlamem nagrzewnica czy chłodnica. Jak wymienisz i będa przecieki to cóż i tak trzeba to zrobić. Zamienniki chłodnicy nie są drogie a wymienić można samemu i nie płacić trzeba mechanikowi drugie tyle.  Ja do getza płaciłem za zamiennik chłodnicy 130zl bo stara i tak ciekła na łączeniu plastyku z aluminium.

Offline artic74

• Giełda
Odp: Wymiana płynu chłodniczego na nowy i płukanie układu Hyundai Santa Fe CM
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwiec 2021, 20:31:25 »
Dzięki, podjąłem decyzję wykonałem wymianę bez czyszczenia chemią, tylko płukanie wodą deminarelizowaną
Miałem zatkany wężyk odprowadzający płyn do zbiorniczka wyrównawczego. Na chwilę obecną jest ok.