Forum > i40 VF

Drżenie kierownicy przy hamowaniu

(1/3) > >>

Jacobs2:
Witam, rozkładam już ręce - mam problem z drżeniem kierownicy przy hamowaniu.
Klocki i tarcze były już wymienianie 3-4 razy.
Jest spokój przez niecały miesiąc i znowu się zaczyna - trzęsie jak cholera podczas hamowania.
Wszystkie elementy zawieszenia są w idealnym stanie, mechanik nie wie o co chodzi, miał ktoś podobnie? Chyba niemożliwe żeby tyle razy tarcze się pogięły w tak krótkim czasie. Jakie zakładacie?

weuek:
Może piasty są krzywe i szybko psuja tarcze? Albo montaż hamulców niepoprawny.

Jeździsz dużo po dziurach i krawężnikach?

Jacobs2:
Nie, czasami auto stało przez większosc czasu a po miesiacu problem wracał.
Teraz założone TRW i znowu to samo, bede sie umawiała na przetaczanie ale bez sciągania z auta, wyczytałem ze moze to coś da...

weuek:
A zawsze montaż u tego samego człowieka? Bo różne są pomysły, często niezgodne ze sztuką, na przykład obsmarowanie wszystkiego pastą miedziową, nawet tego, co producent przewidział do pracy na sucho (prowadnice zacisków Ate).

I zgaduję ślepo, że masz koła przykręcone znacznie za dużym momentem, bo to wieloletnia tradycja w Polsce. A jeśli zmieniasz koła lato/zima, to na nieoczyszczone miejsce montażowe znów się zakłada.

Ten temat mam przeryty do spodu, bo sam się tym zajmuję i aż mnie fizycznie boli gdy z jakiegoś powodu warsztat ma mi to źle robić (dobrze się nie opłaca, bo za długo trwa).

robaszek127:
Najlepiej zdjąć tarcze i jechać do jakiegoś tokrza co sprawdzi czy są krzywe tarcze. Jak nie to wina będzie gdzieś z montażem. U mnie w getzie jedna tarcza nowa też biła. Dałem do lekkiego przetoczenia za 15zł i teraz idealnie hamuje.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej