Forum > ix35 EL

Podwyższony poziom oleju

<< < (5/5)

Blue ix35:

--- Cytat: Franek61 w 22 Lipiec 2021, 20:34:08 ---Witam! Chyba jednak jest coś na rzeczy z tą temperaturą zewnętrzną a częstotliwością wypalania DPF. Jak były temperatury ok. 25 stopni C i wyższe to wypalał się co 100-120 km, a dzisiaj, kiedy temp. wynosi 18 stopni C wypalił się po 220 km. Zobaczę jak   będzie dalej.

--- Koniec cytatu ---

A to letnie wypalanie na wlaczonej klimie czy bez, bo ja zauwazylem pewna zaleznosc w kwestii wypalania, jak jest cieplo czyli powyzej 17 wypala czesto nawet co 50km ale na zalaczonej klimie ( temp zew kolo 22 * C ) wypala co 450-500km i zastanawiam sie why ? nie zeby mi to przeszkadzalo, wrecz przeciwnie. :P  Poki co klima non stop wlaczona jazda 60% miasto 40% trasa  raczej krotkie odcinki, jak tylko wylacze klime wypalanie co chwila bez mala.

Franek61:
Witam! Szczerze powiem, że nie zastanawiałem się nad tym, czy włączona klimatyzacja ma wpływ na często wypalania DPF, ale jak przeanalizowałem temat, to jednak doszedłem do wniosku, że u mnie to tak nie działa, tzn. niezależnie od tego czy klima włączona, czy nie wypalanie aktualnie jest regularnie co 120-130km i to niezależnie czy trasa, czy miasto (oczywiście przy temp. powyżej 18 stopni). Ale jeżeli u Ciebie tak występuje to jest ciekawy wątek do analizy, aczkolwiek nie mam pojęcia dlaczego aż taka różnica pomiędzy poszczególnymi wypaleniami co 50km a co 400-500km, to jest szalona różnica.

Blue ix35:

--- Cytat: Franek61 w 10 Sierpień 2021, 22:53:08 ---... aczkolwiek nie mam pojęcia dlaczego aż taka różnica pomiędzy poszczególnymi wypaleniami co 50km a co 400-500km, to jest szalona różnica.

--- Koniec cytatu ---

Tez poki co nie mam pojecia, ale jak juz napisalem nie przeszkadza mi to ,-P , jak jade w trase to wylaczam na chwile( okolo 20 minut-ksiazkowo) klime i wypalanie wskakuje normalnie, temp kolo 600-640 stopni, jak sie zakonczy wlaczam klime i spokoj na kolejne set km lub wyjazd w trase, aktualnie mam 480 bez wypalania(maks temp na dpf 320 krotkotrwale) ciekawe, sprawdze do ilu km dociagnie bez wymuszenia wypalania . Pozdro :)

kojoto3:
Jestem po czyszczeniu DPF, czy to coś dało? hm... nie wiem;  teraz od kilku dni temperatura otoczenie sporo niższa i ciężko porównać jak było po 30 o C, przejechałem ponad 1000 km, trzy wypalania, pierwsze było dosyć szybko, ale następne tak ok po 400 km. Tak czy inaczej dioda sygnalizująca wypalanie byłaby najlepszym rozwiązaniem, bo czy wypala po 100 czy po 400 km to i tak trzeba kontrolować aby nie wyłączyć w trakcie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej