Forum > i30 GD

Słaby zasięg radia - wersja bez bluetooth 96170

(1/3) > >>

i30COMFORT:
Cześć Koledzy,

Zauważyłem że słabo odbiera mi radio w aucie. Jak dotknę anteny to odbiera super.
Moje pytanie - czy jest i jak jest to gdzie się znajduje wzmacniacz antenowy? W podsufitce?

Zamówiłem antenę 40cm za parę złotych,zobaczymy czy pomoże.

Btw - jest jakaś aktualizacja na to radyjko? Może ona coś zdziała.

lukasz536:
Wzmacniacz-płytka znajduje się w podstawie anteny (przynajmniej u mnie tak było i też miałem radio bez bluetooth). Właśnie mi padł ten wzmacniacz. Kupiłem antenę, ale okazało się, że jej podstawa jest za mała i nie zakrywa w całości otworu dachowego. Dlatego postanowiłem użyć podstawy fabrycznej, więc odłączyłem ten wzmacniacz wbudowany w podstawę (fabryczny) i do nowo założonej anteny typu bat (bo okazało się, że odbiera lepiej od fabrycznej) bezpośrednio podłączyłem nowy wzmacniacz zintegrowany z kablem, który był w zestawie z tą nową anteną. Kabel musiałem oczywiście doprowadzić z podsufitki do radia.
Jeżeli nie chce się prowadzić kabla przez pół samochodu, można ewentualnie pokombinować z przejściówkami. Oryginalną anteną nie ma się co interesować, bo jest przeciętna, a w ASO jak zawsze chcą za nią jakieś kosmiczne pieniądze (gdzie indziej nie za bardzo można kupić).

i30COMFORT:
Tak też myślałem że to będzie ten wzmacniacz.... Zasięg radia jest mocno przeciętny,pokbinuje wg Twoich rad. Dzięki!

i30COMFORT:
A podpowiedz jak wykręcić tą podstawe?

lukasz536:
Trzeba zdjąć podsufitkę od tyłu (na pewno trzeba zdjąć 4 klipsy mocujące na saym końcu podsufitki). Jak odchylisz podsufitkę, powinno być widać śrubę mocującą podstawę. Najlepiej nakrętkę odkręcić kluczem nasadowym grzechotkowym. Niestety nie pamiętam rozmiaru, więc musisz sprawdzić sam, ale nie jest całkiem mała chyba powyżej 10.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej