Forum > i30 FD

Wymiana oleju i filtra (1,6, diesel, 2007 r.)

<< < (2/2)

Kudłaty_1975:

--- Cytat: weuek w 20 Kwiecień 2021, 11:18:44 ---Castrol jest dobry do zafajdania silnika. ;-)
--- Koniec cytatu ---

Jestem tego samego zdania. Silnika nie zepsuje, ale ma tendencje do osadzania się syfu. Przerabiałem ten temat w swoim i20, benzyna. Po 60 tys. jazdy tylko na Castrolu  już coś się tam zaczęło osadzać i po zalaniu Shella, Shell zaczął domywać silnik po Castrolu i po niespełna kilku tysiącach przebiegu nie był tak w barwie słomkowy jak po tym samy dystansie Castrol. 

weuek:
Każdy ma swój epizod z castrolem, jeden krótszy (bo czyta fora i inne źródła wiedzy), a inny dłuższy (np. "bo taki leją w aso, to musi być dobry").

:-)

markar74:
Witam. Mój zestaw to: Olej - SHELL HELIX ULTRA ECT C3 5W30, filtr oleju - FILTRON OE674/5, kabinowy - MANN FILTER: CU 2532

Kudłaty_1975:

--- Cytat: weuek w 20 Kwiecień 2021, 17:36:01 ---Każdy ma swój epizod z castrolem
--- Koniec cytatu ---

Mój epizod był dość długi, bo od nowości do prawie 7 roku życia auta.  ASO cały okres gwarancyjny lało Castrola i gdy byłem na 6 już pogwarancyjnym przeglądzie wlali Shella, bo zmienili dostawcę oleju. Także moje doświadczenie z Castrolem jest, że tak napiszę, mocno dyskusyjne. Byłem mocno zaskoczony jak Castrol słabo płucze silnik. Smaruje, chłodzi, ale nie myje/płucze, a chyba taka jest dodatkowa rola dobrego oleju.  Silnika nie zepsuje, ale jeśli ktoś oczekuje tego, co napisane na butelce, może czuć się rozczarowany.

weuek:
Właśnie taki jest problem z castrolem, że nie dostajesz tego, co stoi w materiałach reklamowych i na etykietach. Trochę lepiej jest na rynku niemieckim, bo tam przynajmniej nie nadużywają hasła "w pełni syntetyczny". A gdzie indziej jest w 1% syntetyczny (jak większość castroli) i już można pakować takie hasło.

BP i Shell to jeden pieron, ta sama ultra-mega-hiper korporacja. :-(

Osobne marki się trzyma na wypadek potknięcia jednej z nich. Wtedy inne od tego samego sprzedawcy przejmują rynek i kasa nadal płynie ta sama. Kiedyś tak spaliła się woda Bonaqua, to dalej Coca-Cola sprzedaje [Polakom] to samo pod szyldem Kropla Beskidu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej