Autor Wątek: [Accent LC] Śmierdzi spalonym olejem/guma  (Przeczytany 4330 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sledz91

• Gość
[Accent LC] Śmierdzi spalonym olejem/guma
« dnia: 24 Sierpień 2013, 08:11:09 »
Witam.  Ostatnio po wymianie uszczelki pod odkrywa zaworów zaczęło mi śmierdziec spalonym olejem bądź guma. Trudno mi ten zapach nazwać. Nie zauważyłem wycieku oleju po wymianie uszczelki. Zaczyna śmierdziec dopiero jak rozgrzeje się silnik.  Jak podniose klapę to unosi się lekki dymek gdzieś z okolic silnika. Co może być przyczyną tego?

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpień 2013, 09:03:19 »
Może przy wymianie uszczelki silnik w którymś miejscu został zanieczyszczony olejem i teraz się wypala.

sledz91

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpień 2013, 10:11:43 »
Ale to aż tyle czasu by się wypadało? Gdzieś drobny wyciek mam bo jak postoji trochę  to jest mała plamka.  Sprawdzałem właśnie pokrywę dokrecilem ja jeszcze mocniej i jak narazić stamtąd nie leci.  Zobaczymy jak jutro zrobię nim 150 km.

@edit
i okazuje się ze olej cieknie spod pokrywy zaworów w tym samym miejscu co przy starej uszczelce tyle ze intensywniej. Dokrecic juz mocniej nie mogę bo boje się ze gwint urwe..

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Sierpień 2013, 06:58:43 »
Leci  bo może za mocno dokręciłeś i uszkodziłeś uszczelkę.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpień 2013, 09:50:47 »
Za mocno dokręcona pokrywa, nierównomiernie dokręcona, uszkodzona powierzchnia przylgi pod uszczelkę. Cokolwiek by było, należałoby założyć nową uszczelkę, oczywiście, po zdjęciu pokrywy i diagnozie oraz ewentualnej naprawie przylg.