Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Listwy boczne - warto czy nie?
agland:
Witam,
Jutro odbieram swojego ix-a. Będąc w salonie zastanawiałem się czy nie dokupić sobie listew bocznych dedykowanych do tego modelu. Listwy są montowana na wysokości przetłoczenia drzwi przednich i tylnych. Jak przymierzyłem te listwy do samochodu w salonie to okazało się, że są tak zbudowane, że po przyklejeniu to one są najbardziej wystającym elementem drzwi na odcinku gdzie może dojść do kontaktu z drzwiami innego pojazdu na parkingu. Niestety nie robiłem próby "na sucho" stawiając obok inny samochód i przymierzając otwarte drzwi.
Czy według Was jest sens montażu takich listew czy lepiej temat sobie odpuścić. A może ktoś z szanownych forumowiczów ma takie listwy zamontowane. Proszę o opinie.
jacek2:
Były opisy i zdjęcia tych listew o których piszesz na starym forum. Ładnie to wygląda i montaż ma sens. Tylko temat był szerszy bo poddawał możliwość porysowania drzwi pod listwami w przypadku ich zdjęcia w terminie późniejszym...... :shock: :mrgreen:
Zibi:
wszystko zależy od koloru, na pewno czarne listwy na biały aucie wyglądają całkiem całkiem, ale odwrotnie już nie jest wcale ciekawie ... osobiście wziąłem orurowanie, rurka z przodu ochroni przed nieprzyzwoicie wysokimi krawężnikami (wiem, że mam wysokie zawieszenie, ale wiem też jaka mają fantazje ludzie układający krawężniki), stopnie boczne co prawda nie uchronię drzwi bo są montowane do progu, a drzwi są wypukłe, ale zawsze to coś, a tylni czujnik parkowania ostrzeże przed porysowanie tyłu.
firefighter1:
jeśli istnieje ryzyko uszkodzenia tj. często musisz gdzieś drzwiami oprzeć przy wsiadaniu to tak. Bo przed innym samochodami to niekoniecznie gdyż nie wiesz co zaparkuje obok i gdzie jego drzwi "trafiają" bo może nie zgrać się z Twoją listwą.
Bardziej listwa ochronna jest dla ciebie.
agland:
W sumie to jak ktoś otworzy przednie drwi to powinny oprzeć się na listwie, z tylnymi jak mają wycięcie na nadkole to i tak żadne listwy nie pomogą (tak mi się wydaje). Samochód będzie czarny i do tego czarne listwy nie będą rzucać się w oczy. Już sam nie wiem...
Zastanawiam się także jak przyklejone listwy wpłyną na to co pod nimi. Może zbierać się woda, piasek i później korozja. Ciężki temat bo chciało by się jak najlepiej...
Nawigacja
[#] Następna strona