Forum > Tucson JM

2,0 crdi 113 km automat 4x4 i masakryczne spalanie

(1/4) > >>

tuctuctuc:
Witam.
Mam pewien problem, otóż mój  tucson 2.0 CRDI 113km, automat 4x4 spala na 100km na serio delikatnej jazdy 14,75l /100 :o Nie wiem co się dzieje, błędów brak, nie dymi, nie ma większych oporów toczenia, przyspiesza jak trzeba, brak problemów z odpalaniem zarówno na ciepłym jak i na zimnym a spalanie tragedia. Kiedyś poprzedni właściciel podniósł moc na 138km. Przebieg oryginalny 158 tysięcy km. Filtr paliwa wymieniany pół roku temu, powietrza regularnie .
Nie wiem gdzie już szukać problemu. Czy ten model ma sondę?Może to ona jest winna, albo przepływka choć błędów brak. Ma ktoś jakieś sugestie?

tuctuctuc:
Nikt nie pomoże bądź nie ma wiedzy co można jeszcze sprawdzić?

Piotrek79:
Mam taki sam tylko u mnie oryginalnie 113kn i w mieście praktycznie z 10 litrów nie zejdzie.
W trasie 8 może lekko poniżej.
Możliwe że coś z mapą się porobiło jak była moc podnoszona.
Przepływomierz jak padnie po praktycznie nie da się jechać powyżej 3 tysięcy.
Odpenij przepływomierz i zobacz jaka będzie reakcja.
Nie przybywa ci oleju??? W tych pompach może puścić uszczelniacz i ropa leci w olej od strony wałku rozrządu.

Piotrek79:
To.spalanie to liczysz na dystrybutorze czy patrzysz na wyświetlacz na zegarach??

tuctuctuc:
Piotrze, przepławkę odpinałem i wtedy był muł straszny więc przepływka odpada. Oleju nie przybywa, z reszta kiedyś ciekał mi pompa na dekieleku i wymieniłem na regenerowaną. Z mapą wątpię by samo z siebie coś mogło się poprzestawiać.
Mi wcześniej w mieście tak ok 10,5 palił w mieście i ok 8,5 w trasie. Spalanie liczone z dystrybutora ale i z licznika prawie się to pokrywa  :-\

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej