Forum > i40 VF

Świeci kontrolka ciśnienia oleju kilka sekund po odpaleniu na zimnym

<< < (6/10) > >>

Mariusz12:
RBODEK  i jak robiłeś coś? Dzisiaj jeszcze mierzyłem ciśnienie oleju i tak jak świeci kontrolka tak ciśnienia nie ma parę sekund. Na pewno to nie jest zdrowe dla silnika...

Rbodek:
Ok ale jak ciśnienie dojdzie to kontrolka gaśnie czyli pompa ok w takim razie ja stawiam na jakiś zawór zwrotny oleju a może jest on koło pompy tylko że nie mam żadnej książki napraw aby to sprawdzić

Mariusz12:
Koło pompy jest zawór przelewowy. On ma za zadanie jak pompa robi zbyt wielkie ciśnienie poscic je do misy... Jest opcja jakby się zacioł w pozycji otwartej... Ale ten zawór zrobiłem tzn wypolerowałem papierem ściernym tłoczek fajnie chodzi.... Raczej to nie on.... Na schemacie smarowanie nie widzie zaworu zwrotnego.... Wydaje się że takowego poprostu nie ma..... Ciężko o kogoś kto się zna dobrze na crdi.... Nawet w autoryzowanym serwisie kazali mi wymień c obudowę filtra ze tam ten zawór zwrotny niby jest.... A nie ma na pewno... Nikogo nie ma na forum z rzetelna wiedzą?

Mariusz12:
Nikt z was nie ma i40 z silnikiem 1.7 crdi?? Podstawowego silnika tego modelu na forum marki? Spotkalem kilka filmików na necie że ta kontrolka na zimnym faktycznie gasnie po 2 sekundach oraz inne filmiki gdzie gasnie od razu, jest w tym jakąś zależność? Może w odmianach 136 konnych jest inaczej w 115 inaczej?

Blue ix35:
Hei co prawda nie i40 ale silnik ten i gasnie odrazu zadnego swiecenia jak juz odpali a nawet jak jeszcze nie odpali ale dobrze zakreci przebieg 187, uszczelki  filtra oleju wymieniles wszystkie, usunales stare czy moze przez przypadek zostala ktoras a Ty zalozyles nowa i chwilowo cisnienie ucieka dopoki sie nie wypelni olejem ...tak tylko gdybam ( z doswiadczenia wiem ze mozna taki blad popelnic i cisnienia nie bedzie- inny pojazd tez diesel)  Daj znac jak ogarniesz temat. Powodzenia zycze i uporania sie z problemem bo to nic zabawnego taka kontrolka. Ponizej rys. a i strona warta zachowania   8)
https://partsouq.com/en/catalog/genuine/unit?c=Hyundai&ssd=%24%2AKwF5TVxyLQEDJxoAJXZ1WSE1FRIMfXJ_fmxqXyYjKQx9fnx4AAAAAPZtWxA%24&vid=6417&cid=&uid=130729&q=

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej