Forum > Zakup Hyundaia

nowa elantra czy ix35?

<< < (6/6)

radark:
ix20 to fajne auto ale jak dla mnie za bardzo kobiece ale gust nie podlega dyskusji,

[ Dodano: 2012-01-25, 16:36 ]
lada dzień odbieram ix35 czy ktoś może wie jaka jest średnica kierownicy tego auta, pytam bo chciałem zamówić skórzany pokrowiec na nią

ziwasuw:
Nie chcę nikogo nakłaniać do zakupu określonego modelu - to tak w celu wyjaśnienia. mogę przedstawić wyłącznie własne odczucia użytkownika ix35 2,0 w benzynie i manualu 4x4 po przejechaniu 4000 km (w tym trasa ok. 2000 km do Zakopca i powrót). Jazdę testową miałem także na dieslu 2,0 184 km. Wybrałem benzynę, gdyż diesel przy moich przebiegach ok. 15 tyś. km rocznie nigdy by mi się nie zwrócił (różnica ok. 18 tyś. + droższe przeglądy i ewentualne naprawy).
Moje odczucia są naprawdę pozytywne, dynamika auta na niskich obrotach jest taka sobie, ale od czego jest redukcja, zresztą czasy szalonej jazdy są już za mną, aczkolwiek na S7 jechałem w granicach 120 - 140 km/h bez żadnego wysiłku. Spalanie na trasie to ok. 9 litrów średnie trasa i miasto to ok. 9 -11 l na 100 km, miasto pokazuje nawet 14 l. Moim zdaniem samochód posiada zbyt mały zbiornik jak na to spalanie. Dodatkowo do 2,0 montowana jest pięciostopniowa skrzynia manualna i mam wrażenie że brakuje czasami tego szóstego biegu także do spalania. Mimo to jazda ix'em jest naprawdę wygodna, za kółka jest dobry widok zarówno do przodu jak i do tyłu, dodatkowo są zamontowane duże lusterka boczne ułatwiające manewrowanie do tyłu. Pozycja za kierownicą jest wysoka, drzwi otwierają się szeroko, co ułatwia wsiadanie lub wkładanie dziecka. Bagażnik jest większy niż w porównywalnych modelach innych marek. Miałem obawy co do prowadzenia pojazdu i tzw. pływania po drodze, ale muszę powiedzieć, że ix pozytywnie mnie zaskoczył i nie odczułem tego podczas jazdy na trasie. Możliwe że jest to wynikiem zbyt czułego wspomagania kierownicy i kurczowego trzymania się kierownicy pojazdu przez kierujących, myślę że jest to kwestia przyzwyczajenia, na początku kierownica zbyt lekko się obracała, ale teraz jest ok. Zawieszenie jest twardo zestrojone więc nie ma problemów na zakrętach, tylko czuje się niestety większe nierówności. Szokujące jak dla mnie jest grubość blach, szczególnie maski, ale jak sobie przypominam z wcześniejszego koreańskiego pojazdu, który kiedyś posiadałem w latach młodości (TICO he he) to u koreańców chyba norma.
Ogólnie z zakupu jestem zadowolony, ładnie wygląda i spełnia moje wymagania pod kątem jazdy. W zależności od pokonywanych tras zastanowił bym się jedynie nad użytecznością 4x4, gdyż zwiększa to koszty eksploatacji, a dodatkowo nie miałem jak narazie przyjemności dołączenia automatycznego napędu tylnej osi, zabrakło warunków które to umożliwiają (do 40 km i brak przyczepności któregoś z kół, szybciej załącza się ESP). Oczywiście blokowanie przyciskiem sprawdziłem i jest super ale nie wiem czy warto do tego dopłacać jeżdżąc ciągle po asfalcie. Za benzyną przemawia także fakt temperatur które zwykle panują zimą w miejscu mojego zamieszkania, jak dotychczas nie miałem problemów z odpaleniem pojazdu nawet przy - 30.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej