Forum > Zakup Hyundaia
nowa elantra czy ix35?
radark:
jeżeli ktoś się nie liczy z kasą to 2-litrowy benzyniak 4x4 będzie ok, chociaż podobno bardziej żwawy jest o dziwo silnik 1,6 w ix35, byłem ostatnio na jeździe testowej ix35 i elantry, człowiek który ze mną jechał uczciwie mi powiedział, że ix35 1,6 spala w mieście ok 10l i nie ma cudów żeby było mniej trasa to ok 7,5l, z silnikiem 2,0 spalanie jest na poziomie 10-15 l, w elantrze spalanie wg niego jest dużo niższe miasto 7 trasa 6, mówił na podstawie doświadczeń użytkowników z salonu, obydwa auta bardzo fajne w dalszym ciągu sie zastanawiam który, ix35 nie był taki mułowaty jak myślałem nawet dawał radę chociaż wypadł gorzej od elantry i i30, ale nie była to różnica wielka, elantra jeździ bardziej ekskluzywnie jak dla mnie bardzo płynnie i na maksa komfortowo pod względem zawieszenia i fotela, dynamika jest podobna jak w i30 1,6, ma sie wrażenie ze to auto płynie, suv wiadomo jest bardziej czołgowy ale to jego zaleta, jest dośc wygodny nie stwierdziłem jakiś uchybień pod tym względem dużo przestrzeni, świetna widoczność, w elantrze troche gorsza ale nie jest tak źle jak słyszałem, nie wiem jak w trasie głośnośc itp, jak ktoś jeździł tymi autami niech sie podzieli wrazeniami
Saly75:
radark ja również jestem przed zakupem auta, tylko nie mam takiego dylematu jak TY.
Obecnie jeżdżę Focusem kombi TDDI z 2002r i mam rodzinkę 2+2.
Właściwie ja już wybrałem i jest to ix35.
Rozmyślałem tylko na wersją silnikową i ostatecznie stanęło na benzynie 1.6.
Porównywałem (katalogowo) nowego Focusa kombi, ix35 i po Twoim poście Elatre.
W wymiarach auta bardzo podobne.
Na plus dla ix35, że siedzi się wyżej, ma większe koła, większy prześwit a z silnikiem 1.6 nie jest aż taki ciężki. Z tyłu ma zawieszenie wielowachaczowe.
Oczywiście chciało by się mieć 4x4 i spalanie CRDI, ale to znów większe koszty zakupu i utrzymania.
Ja robię rocznie autem jakieś 20tyś. z czego w ciągu tygodnia jazda tylko po mieście, a na weekend trasa Lublin-Radom-Lublin. 2x do roku dalsze wyjazdy nad morze i w góry.
Ja swoje lata szaleństw za kierownicą mam za sobą, więc w trasie jadę 80-100/120km/h bez bezsensownego wyprzedzania każdego auta.
Co do spalania to na starym forum śledziłem statystyki użytkownika firefighter1 na
http://www.motostat.pl/vehicle-stats/31400
i tragedii nie ma jak na silnik 1.6 GDI.
Zważywszy na fakt, że za diesla (1.7) trzeba zapłacić jakieś 10-15tyś więcej, a cena ropy idzie w górę to wyższe spalanie benzyny jest do zaakceptowania.
Rybka&Wieprz:
Lukasz, do ix35 montuja szesciobiegowe skrzynie manualne i automaty.
Łukasz:
Rybka&Wieprz, to myślę, że nie powinno być istotnych różnic w spalaniu pomiędzy wersją z manualną a automatyczną skrzynią biegów. Pozostaje jeszcze kwestia przełożeń ale pewnie są podobne.
NieAmator:
ja osobiście wybrał bym elantre chociaż ix 35 bardzo mi się podoba. Ale elantra jest ekonomiczniejsza
Nawigacja
[#] Następna strona