Forum > ix35 EL

Skrzynia biegów ix35 2010

(1/2) > >>

siwy113:
Witam. Jak spadła temp. to ciężej wchodzą 1 z 2 inne biegi ok. A nawet 2 ma nie zawsze takie jak by to nazwać zgrzytnięcie nie zawsze podkreślam. Olej w skrzyni wymieniałem rok temu, wycieków nie mam. Może ktoś miał podobny problemy?

weuek:
Normalna sprawa w zimie. To twój pierwszy samochód?

siwy113:
Oczywiście że nie pierwszy. W mitsubishi jednak tak nie było! Zgodzę się że biegi w zimę mogo wchodzić  ciężej. Ale mam wrażenie że u mnie może być w czymś problem.

weuek:
Bardzo małe mam doświadczenie z autami japońskimi (nie typu nisssan dzisiejszy, tylko naprawdę japońskimi), ale w nich skrzynie doskonale chodziły. Żadne inne (zwykłe) auta nie miały podejścia. W mazdach (tych po czasach opresji f.o.r.d.a) znów tak chodzą. Mniam!

jacek2:
Zależy też jaki olej wlałeś latem do skrzyni, Może o innej lepkości niż zalecany- więc to może być powodem ciężko wchodzących biegów.
U mnie też w zimie trochę ciężej wchodziły ale bez przesady. Stosowałem taką metodę- przed pierwszym ruszeniu po odpaleniu auta kilka razy wrzucałem jedynkę potem dwójkę na wciśniętym sprzęgle bez ruszania autem z miejsca. Pomagało potem podczas jazdy. Ale trzeba pamiętać żeby tą operację wykonywać bardzo delikatnie. Szczególnie gdy jest duży mróz....
U mnie nawet po niżej -20* biegi po takiej wstępnej operacji wchodziły znośnie nawet na początku jazdy...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej