Forum > i30 GD
GŁOŚNIKI FABRYCZNE
ZYGIniemce:
Witam czy ktoś może wymieniał u siebie głośniki fabryczne przód i tył ,czy są takiego samego rozmiaru i jakie możecie polecić żeby lepiej grały ,no i jak się ma sprawa z montażem?
lukasz536:
Ja w zeszłym roku bawiłem się z głośnikami. Fabryczne z tyłu i przodu są takie same, czyli 165 mm. Głośniki są nitowane, a nie przykręcane śrubami, więc do usunięcia potrzebna wiertarka do zniszczenia nitów. Wiertło o średnicy jak najbardziej zbliżonej do średnicy nitów - ja na początku użyłem wiertła o mniejszej średnicy, co powodowało przewiercanie nitu i obracanie się go wraz z wiertłem. Dopiero większe wiertło, o średnicy zgodnej z nitem umożliwiało prawidłowe jego usunięcie.
Oczywiście do nowych głośników trzeba się uzbroić we wkręty o średnicy zgodnej z nitami (niestety obecnie nie pamiętam, jaki to był rozmiar).
Co do głośników, to ze swojej strony polecam Morel Maximo 6.2, czyli zestaw dwudrożny składający się z głośnika głównego basowego (do drzwi) i wysokotonowego/tweetera (np. do montażu na słupku A / słupku lusterka) oraz zwrotnicy, do której podłącza się wszystko razem (oryginalny kabel z radia, głośnik basowy i głośnik wysokotonowy).
Można też kupić morel maximo w wersji współosiowej, czyli wyżej wymienione głośniki są ze sobą zintegrowane i montuje się po prostu w drzwiach. Choć według mnie dwudrożne będą grać ładniej z uwagi na możliwość umiejscowienia tweetera wyżej.
Jak dla mnie bardzo dobre głośniki. Wiele osób poleca je na różnych forach.
Jednocześnie zaznaczam, że ja przed założeniem głośników wygłuszyłem drzwi, wtedy nawet fabryczne lepiej grały, a po założeniu Moreli to już w ogóle jazda.
ZYGIniemce:
A jak wygłuszyłeš drzwi i czym ,i gdzie montowales te twetery koło lusterka? wycinales otwory w tym plastiku czy jak
ZYGIniemce:
A może jakaś tańsza opcja bo trochę drogo 500 zł za 2 głośniki z tego co patrzyłem
weuek:
Tańsza nie bardzo ma sens, bo różnicy względem fabrycznych zwyczajnie nie będzie.
U siebie (w innym aucie) wymieniłem same wysokotonowe za 300. Dorobiłem miejsca w trójkątach lusterek, bo fabryczne w drzwiach były za małe na te głośniczki. Reszta została fabryczna, tylko tylne (wszystkie 4 wyłączyłem/wyciszyłem - polecam).
Wszystkie drzwi, nadkola, bagażnik, pod kanapą i maskę mam wyklejone matami (stp) i piankami (bitmat). Z robotą własną wyszło to około 1300 zł.
Nawigacja
[#] Następna strona