Forum > i40 VF
Rdza na dachu.
Oreg0n:
Witam
i 40 rocznik 2015 i rdza na dachu. 5 pięknych pęcherzy na styku z szybą i 2 sztuki jakieś 5 do 7 cm dalej. Kiedy to zauważyłem to jakieś 2 lata temu oczywiście zgłaszałem w ASO podczas przeglądów. Oferowali jakiś punktowe naprawy za pomocą lakieru w sztyfcie, nie miałem na to ochoty ani czasu. Nie myślałem o tym za bardzo bo liczyłem na to, że i tak zostawię im to autom w rozliczeniu i problem mnie nie dosięgnie. Dziś w czasie pandemii myślę, że pojeżdżę tym autem trochę dłużej niż planowałem.
Czy ktoś z was naprawiał ten dach ? Czy konieczne jest wycinanie a potem wklejanie szyby ? Jaki był koszt ? Czy problem nie pojawił się ponownie po roku czy dwóch.
Bardzo proszę tylko o rzeczowe odpowiedzi.
tygrysek13:
Robiłem rok temu. Nie było potrzeby wycinania szyby, bo nie weszło głęboko pod uszczelkę. Dachu nie miałem całego malowanego tylko pas szerokości 10-15 cm. Jak się przyjrzeć dobrze to widać, ale mi to nie orzeszkadza. Koszt dużo niższy, a na razie nie mam w zamiarze sprzedawać. Co do kosztów to trudno mi powiedzieć. Miałem robione po znajomości i jeszcze parę innych rzeczy przy okazji.
robaszek127:
Takie rzeczy trzeba od razu zamalowywać szczególnie w hyundaiu. W getzie rdza na dachy szła mi pod mocowaniem anteny. Wyczyszcone i zamalowane podkładem pomogło.
Tak więc odchyl uszczelkę by wyczyścić do gołej blachy, potem ja daję kwas foforowy plus podkład. Koszt malowania całego dachu to spora sumka a nie ma pewności czy po naprawie nie wyjdzie znów rdza.
Oreg0n:
Dzięki za odpowiedzi. W i40 nie ma uszczelki na styku szyby i dachu, to tak na marginesie. Nie będę tego robił sam tylko zlecę lakiernikowi oczywiście. Cieszy mnie informacja, że wycinanie szyby nie było konieczne. Myślę, że zrobię to na wiosnę.
tygrysek13:
--- Cytat: Oreg0n w 08 Grudzień 2020, 22:33:44 ---Dzięki za odpowiedzi. W i40 nie ma uszczelki na styku szyby i dachu, to tak na marginesie. Nie będę tego robił sam tylko zlecę lakiernikowi oczywiście. Cieszy mnie informacja, że wycinanie szyby nie było konieczne. Myślę, że zrobię to na wiosnę.
--- Koniec cytatu ---
Jak nie ma uszczelki? Jest uszczelka, tylko nie wychodzi na górę. Jakby wychodziła nie byłoby problemu z uderzeniami kamieni na styku szyba-dach.
Nawigacja
[#] Następna strona