Forum > ix35 EL
Tylna lampka podsufitki nie świeci po otwarciu drzwi
yoda:
Więc dla wszystkich którzy na pałę wymieniają diody a nie sądzę aby wszyscy potrafili je najpierw zmierzyć. Wymiana dla wymiany nie ma sensu a dioda jest na 400V więc mało prawdopodobne aby tak sama się uszkodziła chyba że dostała przerwy ze starości...Zwarcie też mało prawdopodobne przy 12V zasilania żarówki. W każdym razie w moim przypadku ewidentnie wina leży po stronie przedniej podsufitki oczywiście mowa o świeceniu po otwarciu drzwi z automatu. Nie świeciła tylna lampka przymierzałem się do wymiany diodki bo tak wyczytałem w tymże temacie ale poruszałem przednią podsufitką włącznikiem i zadziałała tylna? Problem polega na braku styku we włączniku z przodu, wygląda na to że układ jest połączony szeregowo i to jest całe uszkodzenie.
nomi9:
U mnie był ten sam problem z przycisku lampka z tyłu świeciła ale po otwarciu drzwi nie a przyczyna była w krańcówkach
( brak masy ) po odkręceniu wszystkich kolejno i oczyszczeniu śrubek i gniazd oraz spryskaniem środkiem do zabezpieczania
styków wszystko wróciło do stanu pierwotnego wynika z tego że to brak masy w lamce z przodu lub w krańcówkach jest
przyczyną.
yoda:
Bardzo możliwe.
yoda:
No i padło całkiem więc zabrałem się...Zdemontowałem przednie oświetlenie wnętrza, zmierzyłem diody są dwie i sprawne. Nieco przysmażony plastik przy styku włącznika moim zdaniem bardzo kiepsko to Hyundai wykonał. Wyczyściłem przygiąłem nieco styczki i mam nadzieję że na jakiś czas nie będzie iskrzyć. Kiedy światełka gasły słyszałem delikatne iskrzenie ale nie wiedziałem skąd dochodzi teraz już wiem. Ale tylne oświetlenie ani mru mru. Więc odkręciłem troszkę się trzeba pomęczyć aby wyjąć plastik ten wewnętrzny. Obejrzałem na oko ok. Zmierzyłem diodę i okazało się że ma przerwę. Po wymianie świeci elegancko. Więc u mnie jednak to samo. Dodam jeszcze że w przedniej diody są lutowane a w tylnej jest zgrzana do blaszki.
Nawigacja