Forum > i30 PD

klocki , tarcze pierwsza wymiana

(1/6) > >>

wars007:
Mam pytanie do tych którzy stosują klocki QUARO. Wiem tyle, że to jakieś hiszpańskie, ale czy warto? Cenowo są atrakcyjne bo ze średniej półki, czy przy użytkowaniu nie brudzą bardzo  felg? jesteście zadowoleni, polecacie? Przy "dellikatnej" jeździe i przy przejechaniu rocznie ok 10 tys a w sumie na liczniku ok 25 tys, klocki już  mogą sie nadawać do pierwszej wymiany?  Na ile przy  normalnej jeździe i niedużych przebiegach pierwsze "orginalne" klocki powinny wystarczyć? I jeżeli wymienialiście klocki na pierwszej wymianie to też z tarczami czy niekoniecznie? Poproszę o rady i podzielenie się swoim doświadczeniem... dzięki

tomilipin:
Ja jeszcze nic nie wymieniałem w i30, więc tu Ci nie pomogę, ale przeraził mnie ten fragment:
--- Cytuj ---I jeżeli wymienialiście klocki na pierwszej wymianie to też z tarczami
--- Koniec cytatu ---

Tarcze powinny wystarczyć na min. kilkadziesiąt tys. kilometrów, a jak jeździsz dużo w trasie to nawet setki tys. kilometrów. W tym czasie klocki wymienia się kilkukrotnie. Prędzej zużyjesz kilka kompletów klocków, niż wymienisz jeden komplet tarcz. Więc pierwsza wymiana klocków od razu z tarczami byłaby niedorzeczna, niepotrzebna, nieekonomiczna.

Mariusz90r:
Nie daj sobie wmówić ze te Quaro to jakas średnia półka, masz nowe fajne auto, zakup klocków to nie majątek - kup coś markowego. A Quaro i inne wynalazki typu maxgear zostaw właścicielom starych aut, którym już nie zależy i handlarzom.
25tys przy spokojnej jeździe to nic dla tarcz, a przy spokojnej jeździe również dla klocków w służbowej Skodzie o podobnej masie do i30 dobijam do 90tys km i dopiero będę zmieniał tarcze+klocki pierwszy raz.

wars007:
na pierwszy montaż jakie idą klocki w hyundaiach? HI-Q ?

weuek:
A co za różnica? Rynek wtórny oferuje szeroki wybór lepszych niż te montowane fabrycznie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej