Forum > i30 PD
Wymiana postojówek w lampach halogenowych
tomilipin:
Cześć,
czy ktoś już wymieniał żaróweczki od świateł postojowych w lampach halogenowych? Zdaje się, że tam znajduje się żarówka W5W (podstawa T10).
Nie jestem w stanie dosięgnąć do tych żarówek. Nawet moja żona, która ma znacznie mniejsze dłonie, nie jest w stanie włożyć ręki na tyle głęboko do lampy, żeby dostatecznie mocno chwycić ten plastik, w którym żarówka jest osadzona. O obróceniu go już wcale nie ma mowy.
Nie chcę wyciągać całej lampy, ponieważ wydaje mi się, że lampa mocowana jest również pod zderzakiem, czyli trzeba byłoby ściągnąć zderzak - a tego nie mam zamiaru robić.
Jak się dostać do tym małych nicponi?
asche:
Ja wymieniałem - od strony kierowcy jest łatwiej. Nie mam małych koreańskich rączek ale udało tak mi się powyginać, że dało radę je wymienić, najlepiej odkręcić koła i podnieść auto.
Wymiana żarówek nawet na +60% niewiele daje.
tomilipin:
--- Cytat: asche w 01 Listopad 2020, 17:31:22 ---najlepiej odkręcić koła i podnieść auto
--- Koniec cytatu ---
I co dalej? Żeby włożyć łapki od spodu to muszę jeszcze zdjąć nadkole albo nawet i osłonę silnika. A dostępu od góry to chyba nie zmienia?
--- Cytat: asche w 01 Listopad 2020, 17:31:22 ---Wymiana żarówek nawet na +60% niewiele daje.
--- Koniec cytatu ---
Możesz rozwinąć? Postojówki +60% światła?!
asche:
Sorry, pomyliło mi się z DRL - te wymieniałem.
Andreas:
jechac na serwis - dadza rade
jak tak robie bo po co kombinowac
a propo te zarowki mala banka 5W szybko czernieja ( parowanie wlokna ) i maja krotki zywot
Nawigacja
[#] Następna strona