Autor Wątek: Problem z czujnikiem położenia wału? (błąd P0339)  (Przeczytany 9032 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RadekJ

• HKP
  • **
Problem z czujnikiem położenia wału? (błąd P0339)
« dnia: 07 Listopad 2018, 23:03:09 »
Cześć wszystkim,

Taka zagwozdka: od 3 dni żona zgłaszała problem z gasnącym silnikiem. Potem występowały trudności z odpaleniem (trzeba było 3-4 sekund pracy rozrusznika żeby załapał). Do kompletu nie działał obrotomierz i zapalała się kontrolka serwisu i "ESP Off". Problemy znikały po dłuższym (kilkanaście minut) postoju na wyłączonym silniku.

Wczoraj podpiąłem się komórką przez ELM327 do silnika. Wypluło błąd P0339 "Crankshaft Position Sensor 'A' Circuit" czyli czujnik pracy wału. Zresetowałem, ale dziś wracając samochodem do domu, miałem powtórkę z rozrywki, co dało mi dodatkowe obserwacje:
- samochód zgasł mi przy ruszaniu (jakbym dal za mało gazu)
- trudności z odpaleniem jak powyżej
- nierówna praca silnika na niskich obrotach (wyżej było dużo lepiej)
- obrotomierz nie działał
- przy monitorowaniu pracy przez ELMa czasami znikały mi dane o obrotach i spalaniu
- świecące się kontrolki seriwu i ESP Off

Samochód odstał godzinkę w garażu i wszystko wróciło do normy (została tylko ikonka serwisu). Po godzinie jechałem po żonę i zonk po całości. Silnik zgasł sam z siebie przy obrotach ok 2000 i kompletnie nie dał się uruchomić (rozrusznik się kręcił). Telefon po lawetę.
W międzyczasie znów podpiąłem komórkę, tym razem dwa błędy: P0339 i P0337 (Crankshaft Position Sensor 'A' Circuit Low Input). W czasie oczekiwania na lawetę, podkusiło mnie żeby znów spróbować zapalić i... zapalił od strzału.

Ktoś ma jakieś sugestie co może być nie tak poza walniętym czujnikiem? I czemu głupieje przy rozgrzanym silniku a przy zimniejszym wszystko działa bez pudła?

Offline przemekl

• HKP
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lipiec 2019, 21:33:17 »
Cześć,
miałem podobnie, samochód gasł gdy się rozgrzał (szczególnie w czasie jazdy w korkach) i odpalał gdy wystygł. Występowały też sporadyczne zaniki działania obrotomierza. U mnie pomogła wymiana czujnika położenia wału.
Jednak ostatnio zauważyłem, że w czasie jazdy przy około 5000 obrotów silnik traci moc i zaczyna nim szarpać. Dodatkowo przy próbie przekroczenia 5 tys. obrotów pojawia się błąd P0337, który po skasowaniu już się nie pojawia do póki nie spróbuję ponownie jazdy na wysokich obrotach.

Czy przyczyną może być np. niskiej jakości czujnik. Niestety nie wiem jaki czujnik został założony przez warsztat.

Offline Redi231

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Sierpień 2019, 20:00:37 »
Witam
Mam dokładnie to samo czy udało się Tobie rozwiązać problem.
Też jestem po wymianie czujnika, czujnik kupiłem koreańskiej produkcji za 150zł więc myślę że nie jest to problem złej jakości części.
Czy może ktoś coś  podpowiedzieć  w temacie?

Offline bobekos

• Giełda
Odp: Problem z czujnikiem położenia wału? (błąd P0339)
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Październik 2020, 20:17:28 »
U mnie był problem z odpalaniem na ciepłym silniku pb lub lpg. Wymieniłem czujnik położenia wału korbowego na Valeo i póki co odpala na ciepłym. Jeżeli by ktoś chciał wiedzieć to w silniku 1.4 nr tej części to 391802B000 - ASO.

Online Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Październik 2020, 21:07:34 »
Panowie wymieńcie ten czujnik bo czegoś nie rozumiem komp podaje błąd wiadomo za co odpowiada a Wy dalej zadajecie pytania samo się nie naprawi. jak kupować czujnik to moim skromnym zdaniem oryginalny albo dobrej jakości zamiennik. W swoim też mi padł czujnik położenia wału jak zimny zapalał jak się zagrzał to można było kręcić i kręcić kupiłem oryginał i jest cacy pozdrawiam. 

Offline xjpawelec

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Listopad 2020, 17:45:35 »
Podpinam się do tematu. Zamówiłem sobie części, m.in. czujnik położenia wału korbowego do i30, silnik 1.6 (G4FC). Mam zamiar samodzielnie go wymienić. Pytanie, gdzie ten czujnik się znajduje? Czy występują problemy przy wymianie? Pozdrawiam