Forum > i30 PD

Co ile km wypalanie dpf

<< < (4/9) > >>

kikan123:
Co to za aplikacja za 60 PLN ? Chodzi mi o coś co monitorowałoby wypalanie na bieżąco i żeby pokazywało historie tak żeby się do tego przygotować. No i może ktoś się podzieli spostrzeżeniami czy "ten typ tak ma" czy mam szukać gdzieś przyczyny.....

PS. chciałem kupić benzynę ale okazało się że koreańskie i gaz poza jednym silnikiem wolnossącym 2.0 164 KM (starszej konstrukcji w Magentis czy Optima) to się specjalnie nie lubią. A i te benzyny dużo palą. W 1.6 CRDi spalanie rewelacyjne, porównywalne z LPG. Radość z jazdy psuje "tylko" DPF...

robaszek127:
 Jak pisałem aplikacja w telefonie pokazuje na bieżąco poziom zapchania i kiedy następuje wypalenie a to jest tu najważniejsze bo pokazuje temperaturę dpf i jak wzrasta to widać nawet wcześniej ten punkt zanim nastąpi alarm. Do tego jest historia i wyliczenia co ile średnio wypalenie itp. Nawet wersja demo programu pokazuje zapełnienie wiec można wypróbować za darmo.
Fakt jazda dieslem to jest jednak nie to co zwykła benzyna. Ciągnie to jakby miało 2x tyle koni. Ja też szukałem benzyny by zagazować typu 1,4T  ale skończyło się na 1,6JTD. Zostaje jeszze kiedyś podkręcić konie i wyłączyć EGR.

XT1097:
Aplikacja pewno do Fiata a do Kia Hyundai raczej takowej, o takich funkcjonalnościach brak. Podstawowe i za darmo (raczej) carscanner i obserwacja temperatur, delty P, zapełnienia filtra.

robaszek127:
Można też zamontować czujnik temperatury i wyświetlacz z ali. Pokazuje on temperaturę na bieżąco i wszczyna alarm jak pójdzie do góry, Jedynie trzeba zamontować czujnik najlepiej nawiercając obudowę dpf.

kikan123:
Pojeździłem trochę z aplikacją Car Scanner i widać że dystans od ostatniej regeneracji DPF to regularne ok. 100-110 km. Co dziwne, nie ważne jak jeżdżę (czy autostrada czy miasto, czy zwykły diesel czu Ultimate). Dla mnie to jakaś abstrakcja, tak jakby był problem z oprogramowaniem a nie z fizycznym zapchaniem DPF. Możecie się podzielić czy macie podobnie i czy ktoś ingerował bardziej w soft niż fizycznie DPF ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej