Forum > i30 PD

Co ile km wypalanie dpf

<< < (3/9) > >>

kikan123:
Panowie, ja też mam spory problem z wypalaniem DPF w 1,6 CRDi, co zaczyna przekreślać wszystkie zalety diesla niestety  >:(

A zaczęło się tak, że nie zdawałem sobie sprawy kiedy to wypalanie się odbywa i przy wymianie oleju mechanik zwrócił mi uwagę że mam... 2 stany oleju. Podejrzenie padło na DPF, ale robiłem samochodem długie trasy. Diagnostyka wykazała 1 przerwana procedurę wypalania. Mechanik zbadał przepływy przez DPF i wszystko było ok.

Od tego czasu bacznie obserwuje samochód (poziom oleju) i procedure wypalania DPF (obserwuje spalanie paliwa bez użycia gazu). I wnioski są takie, że na trasach wypala się co... ok. 250 km (robiłem teraz trasę do Chorwacji >2000 km i potrafił się wypalać przy... dojeździe na miejsce), a jak się robi krótkie trasy "wkoło komina" to po.... ok. 120 km. Często to robi jak się dojeżdża na miejsce i muszę nadrabiać wtedy kilkanaście km żeby nie przerwać procedury i nie przybyło oleju. To jakaś masakra.

Może ma ktoś rozwiązanie na ten problem ? Może da się coś zmienić w oprogramowaniu ? Bo przy tak częstym wypalaniu użytkowanie tego auta staje się udręką. Rozważam jego sprzedaż jeśli nie uda się tego rozwiązać....

robaszek127:
Jak masz dpf to przymusowo trzeba mieć aplikację na telefon i zamontowany na obd interfejs by pokazywał na bierząco kiedy masz wypalanie. Po spalaniu ciężko często zauważyć kiedy ruszy wypalanie i u mnie np. na luzie jak stoi samochód to nie mam pokazanego spalania. Inaczej masakra pilnować. Ja używam program DPF Monitor. Ale dziwne bo na trasie wypalanie powinno być bardzo rzadkie. U m nie przy powrocie znad morza miałem 400km dystansu i jakieś 60% zapełnienia więc spokojnie powinnam dobić spokojnie do 700 przy autostradzie.

kikan123:
Dzięki. Zastanawiam się co zrobić, ale musi być tego jakaś przyczyna. Leczenie objawów i obserwowanie wypalania co 120 km to marna pociecha >:(. Bo jak to robicie ? za każdym razem podłączacie się aplikacją do interfejsu OBD ? Mam interfejs OBD, ale nie wiem jaka aplikacja jest najlepsza ? Albo jakaś inna metoda na sztywno (lampka, dioda etc.) ?

Pytanie czy "ten typ tak ma" czy jest jakaś przyczyna (wtryski, odma olejowa, zapchany DPF etc.?) ? Przebieg 120 tys. km zweryfikowany więc nie wtryski. DPF też nie (niby zweryfikowany). W dolocie trochę oleju było jak patrzyłem przy wymianie, ale mechanik stanowczo stwierdził, że gdyby odma to by się lało (że niby turbo zawsze coś puści). A może da się coś zmienić w oprogramowaniu sterownika silnika żeby tak często nie dopalał ? No i w ostateczności zostaje czyszczenie/regeneracja DPF lub jego wycięcie ? Czy ktoś z tego korzystał i pomogło ?

Silnik ma świetne zalety jak kultura pracy, dynamika i no i świetne spalanie, koszty porównywalne z LPG ale zasięg 3x większy. Żal go sprzedawać więc wolałbym rozwiązać przyczynę tego częstego dopalania DPF...

robaszek127:
To co tu widziałem naforum wielu ma problem z częstym wypalaniem w hyundaiach i dlatego wybrałem już inną markę bo i z lpg tu krucho w nowszych  koreańcach. Ja mam wypalania normalnie co 420-500km i jak jest te 95% zapchania w aplikacji już mam włączony cały czas program by pokazywał kiedy nastąpi wypalenie. Ale co ciekawe samochód jakby sam czekał aż będę jechał trochę dalej i wtedy włącza dopiero przy nawet 105% zapełnienia. 
Jak nie wtryski są winne dymienia to niestety ciężki temat. wycięcie też nie jest tanie. Mnie też to wkurza aż musiałem kupić aplikację za całe 60zł ::) Ludzie montują diody informujące o wypaleniu ale samochód musi np. włączać ogrzewanie lusterek itp by mieć sygnał.

XT1097:
Na ten temat wiele jest napisane na różnych forach. Dość sporo informacji o przyczynach masz na poniższym filmiku - trochę z niego gaduła ale da się słuchać. Posprawdzaj cały układ pomiarowy delty P tzn drożność wężyków, rurek do DPF, czy rurka nie jest urwana na DPF - u mnie była urwana rurka i miałem ciągle wypalanie.
Trzeba pamiętać że pomiar to jedno ale zapchanie DPF jest liczone i najczęściej to ono decyduje o rozpoczęciu wypalania. Pomiar delty P ma mniejsze znaczenie i służy raczej do weryfikacji wyliczeń.
Akurat w tym filmie winne była wysoka delta P czyli fizycznie zapchany DPF. Warto sobie podejrzeć na obd i carscannwr np jakie są przebiegi - wrzuć coś, jakieś wykresy, będzie łatwiej
https://youtu.be/X9Knr-lxAd0?feature=shared

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej