Forum > i30 PD

Dźwięk przy kręceniu kierownicą

<< < (3/4) > >>

taki--jeden:

--- Cytat: Rihat w 22 Luty 2022, 09:19:00 ---W mojej i30 podczas jazdy po lekkich nierównościach takie bzyczenie tak jak przy spawaniu tylko że cicho, i nie zawsze ta usterka występuje. Gdy oddawałem samochód na serwis dźwięk był słyszalny, a gdy już serwisant odebrał samochód i jechał na jadę testowa ze mną to już nie było tego dźwięku. Strasznie dziwny odgłos słyszalny z kolumny kierowniczej.

--- Koniec cytatu ---

A jak kręcisz w miejscu kierownicą skrajnie lewo-skrajnie prawo to nic nie słychać? U mnie było wyraźnie słychać "wycie" wspomagania i ASO wymieniło łożysko MDPS cokolwiek to jest - nie wiem czy słynna gwiazdka czy coś innego - na gwarancji - czas wymiany niecała 1h.

Rihat:

--- Cytat: taki--jeden w 22 Luty 2022, 16:42:26 ---A jak kręcisz w miejscu kierownicą skrajnie lewo-skrajnie prawo to nic nie słychać? U mnie było wyraźnie słychać "wycie" wspomagania i ASO wymieniło łożysko MDPS cokolwiek to jest - nie wiem czy słynna gwiazdka czy coś innego - na gwarancji - czas wymiany niecała 1h.

--- Koniec cytatu ---

W moim przypadku usterka występuje w różnych momentach . Jest to raczej bzyczenie ciche, a nie wycie. Następnym razem podjadę do innego ASO ale to jak będę miał przegląd. Zobaczę co powiedzą.

weuek:
Obracanie kierownicy (zwłaszcza do oporu) gdy auto stoi to zły nawyk - koła powinny się już toczyć i wtedy jest czas na kręcenie.

Rihat:
Witam, jestem właśnie w ASO z głośną praca kolumny kierowniczej, i już nie wymienione aha całej kolumny, tylko takie małe łożysko.

Rihat:
Zapomniałem dodać że samochód ma przejechane 25 000 km, i słyszalność łożyska była już od kilku tysięcy. Niestety teraz było już coraz głośniej i zdecydowałem się na zgłoszenie. Po wymianie maleńkiego łożyska (przy elektrycznym silniczku) jest już cisza.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej