Forum > i30 PD
Dźwięk przy kręceniu kierownicą
ojojo:
Cześć,
Czy przy kręceniu kierownica prawo/lewo macie dosyć głośny dźwięk? tak jakby ocieranie gumy.
Filmik
https://megawrzuta.pl/download/3928cd51e76b41e605c5390c90adc074.html
Parkinson84:
Często występująca wada kolumny kierownicy- u mnie miałem wrażenie że kierownica trze o obudowę kolumny . Zgłaszaj do ASO, zamawiają części i robią na gwarancji.
tomilipin:
Przy jakim przebiegu ujawniła się ta usterka?
Mój sąsiad ma nóweczkę Skodę Kamiq, samochód odebrany w lutym. Od samego początku osłona przegubu ociera się sama o siebie przy skręcaniu kół. Gdy pada deszcz i osłona jest mokra, strasznie piszczy, wydaje bardzo podobny dźwięk. ASO stwierdziło, że to jest normalne i nic z tym nie zrobią. Czy u Ciebie ten dźwięk też pochodzi z gumowej osłony przegubu?
ojojo:
Hej,
Mam wrażenie że to się potęguje, im cieplej bardziej wilgotno tym skrzypienie większe :'(
Dźwięk zaczął mnie drażnić przy ok 25kk, jak jestem w pobliżu serwisu to akurat jest chłodno.
Nie wiem z czego skrzypi, ale jest to typowo "gumowy" dźwięk, raczej nie jest to silniczek.
iPeace:
Przekroczyłem 24 kkm i od niedawna zacząłem słyszeć coś podobnego, tylko (jeszcze) trochę ciszej. Myślałem że to raczej coś ze wspomaganiem. Myślałem żeby to zgłosić, ale czekam aż się to nasili bo jestem prawie pewien że mechanik w ASO nic nie usłyszy ;)
Nawigacja
[#] Następna strona