Forum > Lantra / Elantra

Parująca przednia szyba po wymianie.

(1/2) > >>

glimar:
Witam.
Jak w temacie. Po wymianie przedniej szyby, szyba paruje i nie działa automatyczne odparowywanie szyb. I teraz pytania:
1. Czy możliwe są różne wersje szyb przednich do modelu z jednego rocznika ?
2. Jeżeli pytanie nr 1 jest na "tak" to jak mogę sprawdzić jaka szyba powinna być a jaka jest zamontowana po wymianie ?
3. Czy jest coś takiego jak czujnik parowania szyby przedniej, jeśli tak to gdzie i jak sprawdzić czy jest podłączony?

Może jest tu jakiś spec od szyb, który pomógłby w tej sprawie?
Dodam, że wymiana dokonana była przez ubezpieczalnię no i oczywiście został zamontowany zamiennik.
Elantra w wersji "Style"

Will:

--- Cytat: glimar w 13 Czerwiec 2020, 21:36:02 ---wymiana dokonana była przez ubezpieczalnię no i oczywiście został zamontowany zamiennik
--- Koniec cytatu ---
i właśnie z tego powodu uparłem się do wymiany na oryginał (niestety w ramach AC).
W wesji STYLE z 2019 koszt (wg. kosztorysu ASO Hyundai - AUTO GT Warszawa):
- szyba czołowa - 2177,27
- zestaw kleju szyby czołowej - 198,09
- listwa ozdobna szyby - 168,41
- żel czujnika deszczu - 98,75
- robocizna - 377,00
+ 22% VAT = 3779,02
Od wymiany 6 maja br. było wiele deszczu i nic z szybą (parowanie, przeciekanie itp.) się nie dzieje.

msiak:
Wg. mnie czujnik pary nie działa/źle przyklejony/nie podłączony. Znajduje się na szybie, najniżej, na wysokości lusterka. Jesli paruje cały czas nawet w trybie nawiewu na szyby, to trzeba sprawdzić drożność kanałów powietrznych, no i oczywiście filtr. Szyba może też być po prostu tłusta/brudna.

glimar:
Dziękuję za odpowiedź. Szyby są czyste, filtry zmieniane regularnie a nie działa odparowanie w trybie automatycznym co działało przed wymianą szyby i stąd moje pytanie. Czy mogę w jakiś sposób sprawdzić jego działanie? To jest rozbieralne? Duże ryzyko uszkodzenia ? Czy lepiej jechać do "fahofcuf" od szyby i niech szukają ?

msiak:
Sprawdzić to najlepiej popijając się pod komputer diagnostyczny. Dla pewności wykonaj procedurę z instrukcji obsługi strona. 214-215.
1. Ustawić kluczyk zapłonu w położeniu
ON.
2. Nacisnąć przycisk odszraniania ( ).
3. Przy wciśniętym przycisku A/C naci-
snąć przycisk poboru powietrza co
najmniej 5 razy w ciągu 3 sekund.
Lampka kontrolna w przycisku poboru
powietrza mignie 3 razy w odstępach
0,5 sekundy. Sygnalizuje to wyłączenie
funkcji zapobiegania zaparowaniu lub jej
przywrócenie do zaprogramowanego stanu.

Nawigacja