Forum > Tucson JM
Po płukance silnika ciężko odpala na zimnym silniku. (2.0 benzyna ,141km, 2008r)
didarioxx:
sprawdzałeś też takie rozwiązanie by kończyć ostatnie parę km na benzynie i rano spróbować odpalić na pb?
kręci szybciej?
Sqishy:
Sprawdzałem, nie pomaga. Jeśli pojeżdżę na benzynie jakieś dwa dni lub większą ilość km to problem znika
Hants:
--- Cytat: Sqishy w 25 Maj 2020, 23:26:36 ---dzieje się tylko kiedy silnik jest zimny,
--- Koniec cytatu ---
Według mnie walczysz z wiatrakami: parownik nie wyrabia, bo jest po prostu zbyt zimny. Ile masz teraz stopni o poranku, 7? o 40 za mało. Odpalaj na benzynie, po nagrzaniu przełączaj na gaz. LPG-ECU powinno robić to automatycznie, po rozgrzaniu do kilkudziesięciu stopni. Obecnie mapy Ci się rozjezdzają, i podejrzewam, że rano wtryski LPG otwierają się o wiele za długo - stąd problemy. Po porannym odpaleniu na benzynie z wydechu strasznie śmierdzi benką?
Sqishy:
Kolego chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Mam instalacje sekwencyjną która sama się przełącza. Nie odpalam auta na gazie,zawsze odpala na benzynie i jak płyn złapie temperaturę 25 stopni to dopiero przełącza się na gaz.
Ale Twoja sugestia odnośnie map jest raczej słuszna i teraz to będę sprawdzał jak tylko dostanę się do mechanika.
Nawigacja