Autor Wątek: [Getz] Ściąganie auta na prawą stronę  (Przeczytany 4153 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Panzer

• Gość
Ściąganie auta na prawą stronę
« dnia: 11 Październik 2009, 18:44:21 »
Witam.
Od pewnego czasu zauważyłem, że w czasie dość dynamicznego ruszania muszę kierunek jazdy kontrować delikatnie w lewo. Dziwne zjawisko zważywszy, że w czasie jazdy czy nawet hamowania auto utrzymuje prawidłowy kierunek. Ciśnienie w oponach jednakie, brak bicia na kole kierowniczym i jak dotychczas nie wybrałem jakiegoś wykrotu.
Co o tym sądzić przed ewentualną wizytą w ASO. Przegląd gwarancyjny mam za 2 miechy. :-/
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 22:15:25 przez Brt »

remlen

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Październik 2009, 06:35:40 »
Normalka (chyba, że ciągnie Ci niebotycznie), nie przejmuj się tym. Jest to spowodowane różną długością osi napędowych oraz usytuowaniem silnika w komorze. W przednionapędowych samochodach jest to dość częste zjawisko. Na pięć aut które posiadałem tylko dwa były przednionapędowe i w nich też to występowało. Natomiast tylnionapędowe...POEZJA... :mrgreen:

Panzer

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Październik 2009, 08:20:07 »
Dzięki za informacje. Co prawda miałem już auta z przednim napędem i owego zjawiska nie doświadczyłem ale faktycznie co kraj to obyczaj i może nie warto sobie łba tym zjawiskiem łamać. Będę sytuację monitorował.

marasbydg

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Październik 2009, 09:48:24 »
Witam, też miałem podobny problem z moim getzem. Sciagało go na prawo i mimo ustawiania zbierznosci na stacji diagnostycznej w dalszym ciągu lekko sciagał (przy wyższych predkosciach nawet dosyc odczuwalnie). No i jakis tydzien temu kupiłem opony zimowy i po ich założeniu jak ręką odjął. Auto jedzie prosto jak na szynach..... Może sprobój wyważyc opony???

remlen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Październik 2009, 11:05:51 »
To nie jest ten sam problem... :-P . Panzer napisał, że tylko przy ruszaniu go ściąga, a nie jak jedzie...

LUP

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Październik 2009, 19:15:06 »
Powodem takich sytuacji sa w większości przypadków opony. Wyważanie nie pomaga ale szybki test przełożenia kół (nawet jesli kierunkowe) stronami powinien potwierdzić diagnozę.

BTW - Witam wszystkich na forum :-)