Forum > Lantra / Elantra
Instalacja LPG
weuek:
--- Cytat: kitachi w 09 Kwiecień 2022, 12:47:41 ---2. weuek czemu nie dla LPG
--- Koniec cytatu ---
Mam wtrysk bezpośredni, więc niby się da, ale opłacalność jest dyskusyjna.
kitachi:
Witam
--- Cytat: robaszek127 w 09 Kwiecień 2022, 21:53:52 ---Mam wtrysk bezpośredni, więc niby się da, ale opłacalność jest dyskusyjna.
--- Koniec cytatu ---
Rozumiem, to faktycznie dyskusyjna sprawa.
--- Cytat: kitachi w 09 Kwiecień 2022, 12:47:41 --- Do tego ukryty przepis, że po stłuczcie i zabraniu dowodu należy przeprowadzić ponowną legalizację gazu. Koszt 350-400 i tylko wojewódzkie UDT to robi bo inaczej nie otrzyma się przeglądu powypadkowego.
--- Koniec cytatu ---
Tego nie wiedziałem i faktycznie to problematyczna sprawa.
--- Cytat: kitachi w 09 Kwiecień 2022, 12:47:41 ---Jeśli lpg to tylko do silników pancernych a nie problematycznych nowszych z kiepską wytrzymałością.
--- Koniec cytatu ---
Właśnie, tu mam spory dylemat. W normalnych warunkach nie byłoby problemu z obliczeniem opłacalności. Jednak w dobie optymalizacji jakości może się okazać, że cały biznes plan można sobie na ścianie powiesić. Może być, że zaoszczędzę na paliwie, ale z górką wydam na remonty i inne problemy.
Dla tego ciekawi mnie jak ta jednostka i ten samochód jako większa całość znosi gaz w dłuższej perspektywie min. 10 lat i z 100kkm w odniesieniu do benzyny.
Pozdrawiam
weuek:
100 000 km w 10 lat to nie jest przebieg wymagający gazu.
robaszek127:
Jeśli silnik dobry to spokojnie instalka będzie bezproblemowo służyć długo jeśli założona nowa. Nawet zakładane 10tys rocznie to potem dzięki lpg jeździ się więcej bo jest taniej ;D
Ja lata temu miałem założoną nawet w tico 97r wtedy kosztowała nowa instalacja 1150zł atankowanie do pełna było za ok 50zł. Zrobione nim było pewnie ze ponad 110tys na gazie przez ten czas nawet parownik nie siadł.
Jak kupiłem getza z używaną BRC24 to już sekwencja nie była bezawaryjna. Więc zakup nowej załatwia sprawę na lata, chyba że jakiś papracz sknoci montaż plus założy najtańszy szajs.
kitachi:
Witam
--- Cytat: robaszek127 w 10 Kwiecień 2022, 22:12:07 ---100 000 km w 10 lat to nie jest przebieg wymagający gazu.
--- Koniec cytatu ---
To prawda. Raczej interesował mnie koszty i problemy po przebiegu lub czasie.
--- Cytat: robaszek127 w 10 Kwiecień 2022, 22:12:07 ---Jeśli silnik dobry to spokojnie instalka będzie bezproblemowo służyć długo
--- Koniec cytatu ---
Właśnie tu jest problem. Czy ten silnik jest dobry i dobrze zniesie gaz.
Na razie się zastanawiam. Czekam na umowę na stałe i po tym czasie powinienem wiedzieć jak wychodzę w dojazdach kosztowo przy benzynie.
Dzwoniłem do dwóch zakładów. W jednym instalacja "polska" za 3,5 k z lubrykacją (konieczna podkreślali), w drugim chyba to samo lub bardzo podobna za podobne pieniądze, ale bez lubrykacji (panie po co to, to zło wcielone).
Bądź mądry i pisz wiersze :D
Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona