Forum > Zakup Hyundaia

[i30] KUPNO i30

<< < (80/82) > >>

Jarek Cieszyn:
Trochę się podpisuję, pod tymi krytycznymi uwagami od kolegi, ja mam już drugiego I30 GD i mechanicznie, silnik, spalanie itp. to jest wszystko super ale faktycznie są denerwujące pierdoły, które są nie do usunięcia w ASO, mam tak jak kolega pisze, jakieś trzeszczenie kabli w podszybiu ale nie wiem czy kolega tak ma ale u mnie tylko gdy temperatura oscyluje w okolicy 5st C i niżej. Co do skrzyni to nie mam kłopotów, no może wsteczny czasem ciężko wchodzi.

vipster:
Cześć,
poszukuję i30 z 2015/2016. Byłem nastawiony na HB, ale plany trochę się zmieniły i dziecko w drodze. Przez to zacząłem się zastanawiać czy na pewno się do niego zapakuję z wózkiem i innymi rzeczami niezbędnymi przy dziecku. Ma ktoś doświadczenia z tym związane. Oczywiście zacząłem przeglądać od raz kombi, ale autem będzie jeździła też żona i może być dla niej za duży - obecnie toczymy się punto II  ;)

Druga sprawa to nastawiony jestem na silnik 1.6 GDI przy kombi wydaje mi się to jedyne rozwiązanie. Jak radzi sobie 1.4 100KM w HB, nie jest za słaby?

Pozdrawiam
Rafał

weuek:
Jest za słaby. Taki silnik miałem w fabii i nadawał się do wszystkiego, poza autostradą (brak przyspieszenia, hałas i wysokie spalanie). Jeśli nie korzystasz z takiej drogi, to wolnossący 1.4 ujdzie.

Nie mam dzieci, ale typowy bagażnik w kompakcie jest dla mnie za mały, dlatego mam kombi z bagażnikiem 580l.

Trzeba dobierać pod własne potrzeby. Nie ma rozwiązań absolutnie najlepszych dla każdego. Tylko, że mało kto wie czego mu trzeba, co mu się naprawdę przyda. Na przykład, takie "wolałbym 10KM więcej" to tak naprawdę nic nie znaczy. Bo te więcej zwykle jest w takim zakresie obrotów, z którego prawie nikt nie korzysta, a szczególnie w przypadku silników azjatyckich. Mało kto potrafi ocenić silnik po wykresie i zdecydować czy taka charakterystyka będzie mu pasować. Mnie takie silniki z niskim momentem dostępnym wysoko w ogóle nie podchodzą. O ile nie jest to narzędzie do lokalnego przetaczania się z miejsca na miejsce, jak mikuś żony (i tak realnie lepiej jedzie niż i30 z wolnossącym 1.4).

weuek:
Z tym niskim momentem dostępnym wysoko  (@4850 obrotów) to chodziło mi o GDI. Te konie papierowe są ospałe, byle diesel 100 KM znacznie bardziej rączy niż ten GDI 135 KM.

gulgulq:

--- Cytat: vipster w 09 Marzec 2021, 10:38:19 ---Cześć,
poszukuję i30 z 2015/2016. Byłem nastawiony na HB, ale plany trochę się zmieniły i dziecko w drodze. Przez to zacząłem się zastanawiać czy na pewno się do niego zapakuję z wózkiem i innymi rzeczami niezbędnymi przy dziecku. Ma ktoś doświadczenia z tym związane. Oczywiście zacząłem przeglądać od raz kombi, ale autem będzie jeździła też żona i może być dla niej za duży - obecnie toczymy się punto II  ;)

Druga sprawa to nastawiony jestem na silnik 1.6 GDI przy kombi wydaje mi się to jedyne rozwiązanie. Jak radzi sobie 1.4 100KM w HB, nie jest za słaby?

Pozdrawiam
Rafał

--- Koniec cytatu ---

Mam i30 2016r hatchback i spokojnie wózek (xlander) z pierdołami wchodzi do bagażnika. Obecnie ogarniamy dwójkę pociech i bagażnik nie jest problematyczny na krótkie wycieczki czy normalne funkcjonowanie. Na wyjazd wakacyjny dochodzi box dachowy i mieścimy się ze wszystkim.
Przy zakupie też zastanawialiśmy się nad kombi ale stwierdziliśmy ze nie potrzebujemy wozić powietrza przez cały rok.  Przy ewentualnej odsprzedaży auta kombi może być problematyczne (standardowe myślenie że auto było  firmowe lub orane na budowie). Kupiliśmy klasycznego i to była bardzo dobra decyzja.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej