Witam wszystkich,
Użytkuje Hyundai-a I30 kombi w wersji Premium z motorem 1.6CRDI 128km którym przejechałem ok.10 tys km i kilka moich uwag i pytań:
- w stosunku do poprzedniej wersji którą przejechałem ponad 100kkm jest duży (jakość plastików, zawieszenie itp)
- nadal pozostał ten sam problem czyli to,że zawieszenie jest niskie i po wrzuceniu kilku rzeczy do bagażnika strasznie siada (to dla mnie spory minus)
- ekran radia nie ściemnia się tak samo jak ekran klimatyzacji i wieczorem strasznie daje po oczach (przeklinam to za każdym razem gdy jade w nocy, a wyłączanie ekranu też jest irytujące bo za każdym razem gdy robie głośniej czy zmieniam utwór włącza się znowu i drażni mnie kolejny raz)
- nie wiem czy xenony są adaptacyjne, ja nie widzę nic co powoduje że mogę je tak nazwać (nie skrecają i nie wydłużają snopu światła ale to tylko odczucie subiektywne)
- silnik subiektywnie jest o wiele słabszy niż hyundai twierdzi, w przypadku I30 pierwszej generacji silnik rwał do przodu, było widać znacznym postę (wersja 1.6crdi 115km) ale w przypadku drugiej generacji silnik daje znacznie mniej przyjemności z jazdy i mocno odstaje od konkurencji (jeżdziłem nową megane 1.6dci, cruze 1,7 diesel i te silniki to inna bajka), moment obrotowy w topowym dieslu na poziomie 260nm to porażka (żona ma scenica 1.9dci i czuć że ten silnik chce jechać do przodu, a waga ponad 150km więcej)
- kontrolka od płynu do spryskiwaczy działa jak chce... czasami informuje o kończącym się płynie a czasami zwyczajnie zapomina i dowiaduje się o tym gdy już nic nie leci (przy xenonach w zimie połyka ten płyn masakrycznie ale to przypadłość wszystkich aut ze spryskiwaczami lamp), zastanawia mnie tylko co który raz spryskiwane są reflektory??
Tym razem tyle odnośnie uwag do nowego i30, później może jeszcze coś dopisze:)
a teraz pytania na które może ktoś mi pomoże znaleźć odpowiedź:
- czy w wersji premium w kombi są w nawiewy na środkowym tunelu dla pasażerów z tyłu (jak to ma miejsce chociażby w nowym ceed sw)??
- czy w tej wersji wyposażenia powinny być czujniki parkowania czy nie??
- czy ta wersja ma asystenta podjazdu pod góre (u znajomego powoduje to blokowanie kół i spokojne ruszenie w octavi)??
- czy posiada ktoś dokładną specyfikację wyposażenia tej wersji (tylko nie te ze strony czy z innych modeli)??
Będę wdzięczny za pomoc.
[ Dodano: 2013-01-27, 11:06 ]
Acha i jeszcze jedno na podsumowanie... gdybym teraz miał wybierać wybrał bym Ceed-a SW w wersji XXL, gdyż za te same pieniądze oferuje więcej np:
- bezkluczykowy dostęp
- podgrzewana kierownica
- elektryczny ręczny
- czujniki parkowania
- nawiewy na tylne siedzenia
Wizualnie podoba mi się mniej, ale płacić za coś tylko dlatego że nazywa się HYUNDAI który jest bratem bliźniakiem KIA to już trochę przesadzają.
Uważam,że chyba celowo dążą do tego aby wiecej sprzedawało się ceed-ów.
Dla niezdecydowanych polecam KIA CEED SW w wersji XXL, zastanówcie się bo wypadal lepiej od I30 w wersji premium:)