Autor Wątek: oświetlenie bagażnika i czujnik tylnej klapy  (Przeczytany 10197 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dareczekw

• Gość
oświetlenie bagażnika i czujnik tylnej klapy
« dnia: 15 Lipiec 2013, 11:16:40 »
Od jakiegoś czasu nie działa oświetlenie bagażnika ani ta kontrolka na desce rozdzielczej otwarcia klapy tylnej też nie działa. Prąd do światełka tylnego dochodzi bo w pozycji on świeci się. Czy do tego czujnika otwarcia klapy są jakieś bezpieczniki?

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipiec 2013, 11:19:21 »
raczej sprawdź, czy czujnik jest sprawny i dobrze podłączony.

dareczekw

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipiec 2013, 11:30:14 »
Czujniki sprawdzałem działają i są dobrze podłączone. Na pewno któryś by zadziałał ( od drzwi lub od szyby). Nie zauważyłem aby kabelki się gdzieś odłączyły.

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipiec 2013, 11:56:27 »
tam są tylko przewody. Możesz sprawdzić jeszcze czy sam przełącznik w lampce nie jest zaśniedziały. Ale to dodatkowo, skoro nie działają i lampa i kontrolka na desce to może być problem z kabelkiem między MF01 i ETACM.

jeżeli znasz się trochę na schematach i elektryce to rzuć okiem na DS92-13 (strona 111) oraz CL.pdf na zdjęcia 90, 65, 77. Pliki do wzięcia w paczkie ETMTucson.zip ze strony http://doc.hyundai-autoclub.ru/tucson/ ~55MB - googiel tłumaczy jako "Instrukcja rozwiązywania problemów elektryczne"

Offline GUTSTAF1

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Marzec 2020, 21:28:01 »
Cześć, czy ktoś może sprecyzować gdzie jest ten czujnik otwarcia klapy w Tucson jm ?? Rozebrałem dzisiaj osłonę klapy i sprawdziłem miernikiem wszystkie kable i żaden nie jest przerwany A zasilanie dochodzi wszedzie,a czujnik jak nie działał tak nie działa ,czyli po otwarciu klapy zamki i tak się regulują, światło bagażnika z boku nie zapala się,  światło bagażnika w podsufitce w opcji door też się nie zapala i do tego nie pali się oświetlenie tablicy rejestracyjnej oraz nie działa wycieraczka która nie jest zapieczona i nie ma zerwsnych zębów A rolniczej kręcilem palcem i zrobiłem pełen obrót wycieraczki.Dodam że zasilanie do wycieraczki dochodzi A jak włączam tylną wycieraczkę to słyszę jak się załącza .Co to może być? Aha i też nie zapala się kontrolka otwarcia klapy na zegarach ,ale centralny zamek działa i zamyka klapę .

Offline autoelektryk1967

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marzec 2020, 21:57:26 »
Z tego co widzę na schemacie to jest bezpiecznik F26 15A na desce od strony drzwi kierowcy z boku a krańcówki są sterowane masą i sterują przekaźnik który daje zasilanie na wycieraczkę itp. Krańcówka jest w zamku klapy chyba być może że klapa nie ma masy lub brak masy we wiązce klapy. Jak szukasz schematu to pobierz sobie apkę na android ze sklepu play Carmin std.

Offline GUTSTAF1

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Marzec 2020, 11:28:52 »
Dzięki za odpowiedź, co do bezpieczniki to już sprawdzałem 3 razy wszystkie i są ok .A jak mam sprawdzić tą masę ?? Fabrycznie gdzie ona idzie od klapy bagażnika ?

Offline autoelektryk1967

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marzec 2020, 09:58:27 »
Konkretnie nie wiem bo jeszcze swojego nie rozbierałem ale śledź w wiązce kabel czarny zazwyczaj nieco grubszy niż inne może być przykręcony do klapy albo idzie przez rękaw gumowy do karoserii i tam do blachy jest przykręcony czasem zdarza się że w złączach lubi się nad palić końcówka.prześledź wiązkę klapy i wszystkie złączki.