Autor Wątek: [Sonata NF] Idealny olej do silnika - 2.4 (NF) 2005 r. PB +  (Przeczytany 2271 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ScoTT777

• HKP
  • **
Witam Szanownych Forumowiczów :) To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość jeśli gdzieś walne gafe. Jestem szczęśliwym (póki co hehe) nowym właścicielem(3-cim) Sonaty(V) z 2005 r. , auto ma przebieg 188 tysi ( sprawdzony- prawdziwy :-)  ), silnik 2.4.- 119 kW, 162 km, benzyna + LPG (założone w 08.2014 - dobry, sekwencyjny STAG - płynne przejście, śmiga doskonale). Poprzedni właściciel wymieniał olej z tego co mi wiadomo 05.2016 ale tez nie mam pewności na sto pro czy to nie była zwykła dolewka (zwykły serwis filtrów i oleju ostatni był 06.2018) Poprzedni właściciel stosował olej 5W40 np. Lotosowy.  Mam nadzieje że najpotrzebniejsze info podałem - zatem pytanie:

Z tego co szperałem na forach silnik tego modelu nie jest "doskonały"( :lol: ) ale na pewno dłuższą żywotność zapewni dobrze dobrany olej i w tym wypadku do tego auta i silnika dedykowany jest z tego co wiem 5W30 np. MOTUL 8100 ECO-CLEAN C2 5W30  albo MOTUL 8100 ECO-NERGY 5W30. Czy jeżeli mam wysoką kulture pracy silnika - bardzo cichy, nic nie trzeszczy, nic nie hałasuje - to jest sens dać do mechanika do wylania starego oleju, przepłukania i wlania nowego dedykowanego 5W30, czy jednak zostać na 5W40  :?:   :roll:  Czy też polecacie te które wymieniłem bądź inne  :?:

Pytanie numer dwa: Jak to jest z tym silnikiem, bo np. na specyfikacji forumowej ten konkretny model i rocznik oznaczony jest jako: 2.4  DOHC G4KC 16V R4  z mocą 121 kW oraz 165 km chociaż na dowodzie mam czarno na białym zapisane że to 119 kW i 162 km i wiem że taki slinik też jest z tego co czytam w internetach  :mrgreen:  Czy ktoś mnie doedukuje  :?:

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam Pasjonatów  8-)

Offline ScoTT777

• HKP
  • **
Temat już załatwiony, PZDR !

Offline ELETomek

• Giełda
Pochwal się co wybrałeś :-)