Autor Wątek: Pielęgnacja tapicerki skórzanej  (Przeczytany 5646 razy)

Offline _Kuba_

• HKP
  • **
Pielęgnacja tapicerki skórzanej
« dnia: 25 Grudzień 2019, 19:38:52 »
Napiszcie proszę czym czyścicie, konserwujecie itd. tapicerkę skórzaną. Czy skóra w Tucsonie JM, to skóra naturalna czy syntetyk?

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudzień 2019, 21:15:39 »
To jest sztuczna skóra a możesz czyścić każdym mleczkiem do skóry jakie kupisz w sklepie, hyundai ponoć nie dawał naturalnej skóry może w najnowszych modelach.

Offline _Kuba_

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudzień 2019, 17:52:23 »
A tu mnie trochę zaskoczyłeś, bo w instrukcji Hyundai piszą, że ta skóra jest fabrycznie olejowana. Sztucznej raczej nie poddaje się takiemu zabiegowi. Czy może ktoś jeszcze potwierdzić, że to syntetyk. Z różnymi informacjami się spotykam. Jedni mówią, że to skóra naturalna inni że sztuczna.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudzień 2019, 18:37:18 »
Według mnie środek siedziska i oparcia to skóra naturalna a boki siedzeń to sztuczna/skaj czy coś takiego.

Offline _Kuba_

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Styczeń 2020, 12:00:29 »
Czy ktoś z Was może coś jeszcze dodać? Żyjecie ludzie?! 265 odsłon tematu i 3 odpowiedzi! Co to za forum?

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Styczeń 2020, 20:59:20 »
Ktoś już na ten temat pisał na tym forum, że Hyundai nie dawał naturalnej skóry ale jak chcesz sobie sprawdzić co tam Koreańczycy wymyślili wpisz sobie vin na wiadomej stronie i wszystkiego się dowiesz. Ja mam u sztuczną i konserwuję mleczkiem do skóry i wszytko gra

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Styczeń 2020, 00:25:50 »
To raczej rocznik jest istotny dla rodzaju skóry (albo "skóry"). W aucie z 2004. roku miałem zwierzęcą, a w aucie z 2008. roku była już guma na szmacie, czyli ekoskóra.

Offline _Kuba_

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Styczeń 2020, 21:54:39 »
Teraz to już nic nie wiem :D. Od dłuższego czasu próbuję ustalić co mam w swoim aucie z 2007 roku. Gdzie mogę sprawdzić wyposażenie na podstawie VIN-u?

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Styczeń 2020, 22:29:27 »
1.Jeżeli masz coś co wygląda jak skóra, jest w taki charakterystyczny wzorek "ciapki"  :lol: i jest łączone z materiałem/tkaniną to to coś jest skórą ekologiczną.
2.Jeżeli masz  siedzenia dziurkowane/wentylowane pośrodku a boki gładkie to jest to naturalna skóra na siedziskach i oparciach a poniżej siedziska(pionowe elementy) i boczki oparcia(te od strony słupka bocznego i od strony między siedzeniami a nie tam gdzie ciało się opiera)  to skóra ekologiczna. Całe siedziska są ze skóry naturalnej.
3.Jeżeli masz całe gładkie siedziska to tak jak w punkcie 2.
4.Jeżeli masz wersję specjalną z rudymi siedzeniami łączonymi z tkaniną to na 99% masz skórę ekologiczną.
Hyundai i Kia dawali porządną grubą skórę naturalną jako opcję i chwała im za to  :mrgreen:
Poza tym skórę ekologiczną można i trzeba pielęgnować jak skórę naturalną.A nawet bardziej, bo skóra naturalna popęka jak już jest naprawdę podle traktowana. A skóra ekologiczna stwardnieje i popęka nawet od stania na słońcu w lecie. Dlatego trzeba nawilżać i natłuszczać.
Jak masz wątpliwości to znajdź dekoder VIN i sprawdź. Albo wyślij mi zdjęcie, to może pomogę.Przecież to widać.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Styczeń 2020, 10:29:25 »
Moim zdaniem produkty COLOURLOCK do skóry są świetnej jakości. Polecam się zainteresować i sprawdzić.

Offline _Kuba_

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Styczeń 2020, 18:33:17 »
Cytat: "vanhelsing"
1.Jeżeli masz coś co wygląda jak skóra, jest w taki charakterystyczny wzorek "ciapki"  :lol: i jest łączone z materiałem/tkaniną to to coś jest skórą ekologiczną.
2.Jeżeli masz  siedzenia dziurkowane/wentylowane pośrodku a boki gładkie to jest to naturalna skóra na siedziskach i oparciach a poniżej siedziska(pionowe elementy) i boczki oparcia(te od strony słupka bocznego i od strony między siedzeniami a nie tam gdzie ciało się opiera)  to skóra ekologiczna. Całe siedziska są ze skóry naturalnej.
3.Jeżeli masz całe gładkie siedziska to tak jak w punkcie 2.
4.Jeżeli masz wersję specjalną z rudymi siedzeniami łączonymi z tkaniną to na 99% masz skórę ekologiczną.
Hyundai i Kia dawali porządną grubą skórę naturalną jako opcję i chwała im za to  :mrgreen:
Poza tym skórę ekologiczną można i trzeba pielęgnować jak skórę naturalną.A nawet bardziej, bo skóra naturalna popęka jak już jest naprawdę podle traktowana. A skóra ekologiczna stwardnieje i popęka nawet od stania na słońcu w lecie. Dlatego trzeba nawilżać i natłuszczać.
Jak masz wątpliwości to znajdź dekoder VIN i sprawdź. Albo wyślij mi zdjęcie, to może pomogę.Przecież to widać.

Dzięki za rozjaśnienie tematu. Wychodzi na to, że mam opcję drugą. W instrukcji obsługi do mojego egzemplarza w rozdziale o pielęgnacji wnętrza nie ma jednak mowy o tym, że fotele są wykonane z dwóch rodzajów skór. Można wręcz wywnioskować, że fotele są wykonane w całości ze skóry naturalnej. Rozkodowałem również VIN i nie znalazłem informacji o skórze ekologicznej w wyposażeniu. Może, źle szukam. Dosyć zawiły temat z tymi skórami. Głównie chodzi o to czym to czyścić i pielęgnować.