Forum > i20

[i20 PB] Dlugie pierwsze odpalenie

(1/1)

pancomaplan:
Witam,

Niestety zakupiłem samochod z komisu, który jak sie okazalo ma spore problemy z pierwszym odaleniem. Po wyłączeniu, i ponownym kręceniu, pali bez problemu/

Załączam link na YT z filmikiem na którym problem jest dość obrazowo przedstawiony.
//www.youtube.com/watch?v=Ny6-FNUBqfI
Sytuacja obecna jest już efektem regeneracji pompy paliwa. (wcześniej odpalenie trwało nawet 30 sek)
Warto nadmienić że to pierwsze odpalenie jest dłuższe niezależnie od pogody, obecnie przy -3 odpala tak samo jak miesiąc -2 miesiące temu przy 10oC

Co więcej w warsztacie powiedzieli mi że dzieją się cuda z akumulatorem (raz na teście jest Wymień, po 3 godzinach stania komunikat o 80% sprawności)

W warsztacie oprócz pompy podmieniali też czujniki (przekładające z mojego do innego samochodu, tamten odpalał bez zarzutów, a na działających mój odpalał bez zmian)

Zasugerowano mi, ze to moze byc akumulator, w warsztacie naprawiajacym akumulatory i alternatory stwierdzili ze akumulator jest w porządku.

Macie jakieś pomysły?

ELETomek:
A rozrusznik był sprawdzany? Kolega w vectrze c miał problem z odpalaniem. Robił różne rzeczy m.in. regenerację wtrysków, nic nie pomagało. Okazało się, że rozrusznik za wolno kręcił.

pancomaplan:
Tak warsztat od rozruszników również powiedział ze z ich strony rozrusznik kręci dobrze
choć sami nic nie rozkręcali...

robaszek127:
Podłączyć pod prostownik najlepiej z rozruchem i zapalać. Wyjdzie czy wina aku czy rozrusznik szybciej zakręci.

de_assis:
Ja się nie znam ale napiszę tylko żeby być czujnym, bo to taka awaria, że trzeba szukać, a nikomu się nie chce, bo po fakcie dużo głupio będzie zawołać, a innej dobrej roboty mają pewnie od groma, to co się będą gimnastykować.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej