Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] Sprzęgło SF 2.2 crdi 2006 (przebieg110 kkm)

<< < (2/5) > >>

Mirek0419:
W moim Santa Fe słychać piski podczas wciskania sprzegła i włączaniu biegu, szczególnie jak sie rozgrzeje. Wewnatrz nic nie słychać dopiero jak otwarciu okna lub jak wjeżdżam do garazu na półsprzegle wyraźnie słychac ćwierkaniae. Mechanik mówi że to łozysko oporowe sprzęgła. pytanie czy to należy szybko wymienić czy jeździć  do tzw wyjaśnienia :). Dodam że na samochód mam rękojmie z komisu i mogę coś jeszcze zadziałać

[ Dodano: 2014-12-12, 21:18 ]

--- Cytat: "lysy-1973" ---jakiego oleju używać do2,2 CRDI
--- Koniec cytatu ---

Castrol magnetec 5w 30  taki był zalany w serwisie w moim samochodzie i taki jest nadal

mirekp:

--- Cytat: "lysy-1973" ---co myślicie osilnikach 2,2 crdi słyszałem ,że są słabe i wytrzymują małe przebiegi
--- Koniec cytatu ---

Zięć wziął mojego poprzedniego santka '06 , z przebiegiem 240tkm , z czego 100tkm na boxie, i silnik sprawuje się bezproblemowo.

pawel.st.kan:
Z tego co zebrałem na temat sprzęgła mógłbym wywnioskować ze nie ma zamiennika bez dwunastu. Mało jest tych silników na drogach i klasa samochodu jest dość wysoka. Na dzień dziejszy koszt wymiany kompletu na znaną markę np luk to koszt 4000 zł plus mechanik. Obiawy w tym modelu mogą być niepozorne, można nie słyszeć piesków a jedynie czuć delikatne drgania na wolnych i wyższych obrotach, oraz głośna praca silnika wydobywają się od spodu i z przewlekłej strony od sprzęgła, bliżej układu rozrządu.

Maciek:
Oczywiście, że są zamienniki bez dwumasu :-). Wiem, że problem jest z dostępem do sztywnego koła, ale o tym raczej nie mówiłeś. Druga sprawa, że jeśli ktoś za zestaw dwumas + sprzęgło skasował 4k PLN to ogolili Cię w biały dzień.

pawel.st.kan:
Opisałem sytuacje dotyczącą silnika 2.2CRDi, możliwe że ktoś sprzęgło z kołem jednozamachowym zastosował, ale nie znalazłem takich informacji zarówno w sklepach jak i u mechaników. Cena 4 tyś to dobre minimum, można zaoszczędzić i za komplet dać 3 tyś ale zazwyczaj wybiera się podzespoły z środkowej półki. dostepne są również zestawy za 9 tyś zł. Pozdrawiam.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej